Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespovratna sredstva
  • 13.11.2015. 18:00

50 miliona dinara za mini mlekare i mesare

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je 26 ugovora korisnicima bespovratnih sredstava u oblasti stočarstva u ukupnoj vrednosti od 50 miliona dinara. Sredstva su namenjena opremanju 26 mini mlekara i mesara.

  • 186
  • 6
  • 0

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je 26 ugovora korisnicima bespovratnih sredstava u ukupnoj vrednosti od 50 miliona dinara. Reč je o konkursu resornog sekretarijata u oblasti stočarstva, koji je namenjen opremanju mini mesara i mini mlekara.

Korist za gazdinstvo, ali i okruženje

Ovom prilikom potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Branislav Bogaroški, istako je kako će ove godine uspeti da finansiraju 26 mini mlekara i mesara, što je bitno ne samo za to gazdinstvo koje će promeniti svoju proizvodnju, nego je bitno za naseljeno mesto gde će se taj kapacitet otvoriti.

"Već sada imamo pozitivne primere iz prakse, gde smo mi finansirali mlekare kapaciteta od 1.000 do 1.500 litara mleka, i koje su sada već na 10.000 litara i koje mogu da pokriju potrebe za otkupom kod onih malih proizvođača koji nisu interesantni velikim sistemima. U pitanju su, uglavnom, tradicionalni proizvodi malo višeg stepena kvaliteta i to je vrsta robe koja nedostaje našem tržištu, koja ima svoju prođu i svoje kupce. Uveren sam da će sledeće godine moći da se uradi mnogo više po tom pitanju i da će se ići u pravcu pravljenja i brendiranja tipično vojvođanskih proizvoda, jer, da bi ste uopšte pričali o razvoju sela i ruralnom turizmu, prvo morate da ponudite nešto kvalitetno, a Vojvodina to ima. Samo treba malo truda da se ljudima pomogne i usmeri ih u dobrom pravcu", kazao je Bogaroški ističući značaj doprinosa koji je u ovom poslu imao Poljoprivredni fakultet jer, kako je izjavio, "bez njih bi ovaj posao bio nemoguć".

Priprema za izlazak na evropsko tržište

Prema rečima Bogaroškog, ovo je "uslovno rečeno" novi projekat Sekretarijata jer je u prethodne dve godine sprovođen kao pilot projekat, dok je ove godine, po prvi puta sproveden kao otvoreni konkurs. Cilj ovog projekta je da u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom i institutom za prehrambene tehnologije pomogne poljoprivrednim gazdinstvima, da se ne bave više isključivo primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, nego da otpočnu preradu u seoskom gazdinstvu. Na ovaj se način poljoprivrednicima pruža i stručna pomoć od momenta izbora opreme pa do sagledavanja situacije u gazdinstvu, projektovanja tog pogona pa do tehnologije same proizvodnje i uvođenje evropskih standarda, kako bi oni po završetku ovog procesa bili spremni da izađu na evropsko tržište.

Potpredsednik Pokrajinske vlade uručio je korisnicima sredstava ugovore na Poljoprivrednom fakultetu, u prisustvu dekana ove visikoobrazovne institucije dr Nedeljka Tice i prof. dr Anke Popović- Vranješ, te korisnika sredstava iz prethodne godine, koji su izneli svoja pozitivna iskustva u okviru projekta koji su realizovali uz podršku ovog konkursa u prošlom ciklusu.

"Vetar u leđa" za vojvođanske proizvođače

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu izjavio je da je ovo velika prilika kako za ovu obrazovnu instituciju, tako i za poljoprivredne proizvođače, dok je prof. dr Anka Popović- Vranješ potvrdila da je svake godine interesovanje proizvođača za ovaj projekat sve veće, i da je reč o vrlo uspešnom poduhvatu. Stimulacija za ove proizvođače iz Vojvodine predstavlja, kako je istakla, pravi "vetar u leđa" da reše adaptaciju svog pogona, dođu do znanja, te da im se uradi projekat i obezbedi logistika, te stvore uslovi za uvođenje standarda.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Mlekare Mesare Bespovratna sredstva Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu Branislav Bogaroški Poljoprivredna gazdinstva Stočarstvo Finansiranje Tradicionalni proizvodi Evropsko tržište Nedeljko Tica Anka Popović Vranješ Vojvođanski proizvo