Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mravi
  • 01.07.2018. 19:15

9 prirodnih recepata za borbu protiv mrava na voću i bilju

Ukoliko ste primetili mrave u dvorištu, bašti ili voćnjaku, važno je da reagujete odmah.

Foto: Pixabay / hansbenn
  • 10.673
  • 163
  • 0

Ukoliko ste primetili mrave u dvorištu, bašti ili voćnjaku, važno je da reagujete odmah. Kolonija se jako brzo širi, pa samo za nekoliko nedelja možete da se suočite sa još jednnim problemom - lisnim vašima. Mravi oštećuju listove i pupoljke, pa ih treba sprečiti da puze po drveću.

Prirodni načini za borbu protiv mrava

Postoji mogućnost hemijskog tretmana, ali je bolji prirodni način, koji neće štetiti okolini. 

Oslobodite se lisnih vaši

Biljne vaši su mravima važne zbog "medne rose" koju luče. Naime, one se hrane šećerom i izlučuju ga u obliku kapljica. Te kapljice mravi koriste u svojoj ishrani. Zbog toga je važno osloboditi se vaši, a mravi će sami otići, jer neće imati izvor hrane. 

Prirodnim metodama protiv biljnih vaši

Prirodne barijere protiv mrava

Važno je da zaštitite koru. Kao barijeru možete da koristite stare gume ili foliju. Možete deblo da obložite i kartonom, koji ćete sa unutrašnje strane namazati vazelinom ili mašću. Menjajte ove barijere s vremena na vreme.

Upotrebite jake, aromatične biljke

Mravi imaju veoma oštro čulo mirisa. Smetaju im pelen, nana, bor, anis. Ove biljke možete da vežete uz stablo ili da ih razbacate oko drveta ili biljke. Kao prirodni repelent koriste se i listovi peršuna i pradajza, crvenog luka, rena.

Naprskajte koru drveta rastvorom sa sodom bikarbonom

U borbi proti mrava pomoći će vam soda bikarbona. Pripremite litar vode, 5 g sode bikarbone i 30 g lanenog ulja. Ovim premažite ili poprskajte koru. Mravima ne prija ni rastvor od 10 litara vode, 0,4 kg domaćeg sapuna, 10 supenih kašika kerozina i dve supene kašike fenola. Ovaj miris ih uspešno odbija. 

Mravi dobri za božure - pomažu im da procvetaju

Kako da se rešite kolonija mrava?

Na sledećih nekoliko načina možete da se rešite velikog broja mrava, odnosno njihovih kolonija. Kombinujte ih, da biste dobili najbolji rezultat.

Raskopajte mravinjak

Da ne biste ubijali mrave, jednostavno raskopajte mravinjak i njegove delove iznesite sa svog imanja. Kopajte što dublje možete, jer su mravi obično duboko skriveni ispod površine. 

Koristite bornu kiselinu

Napravite mamac na bazi borne kiseline i rasporedite po bašti ili voćnjaku. Najvažnije je da ne preterate sa dozom. Dve kašike vode pomešajte sa trećinom kašičice borne kiseline. Potom dodajte kašičicu šećera ili meda. Ove mamce pravite i menjajte svaki dan.

Tretman vrelom vodom

Najjedostavniji i najefikasniji način je da prelijete mravinjak vrelom voodm. Pripremite nekoliko posuda vode i sipajte. Voda bi trebalo što je dublje moguće da prodre. Ovaj metod najbolje deluje nakon zalaska sunca, kada se mravi vrate u mravinjak.

Mravinjak
Rupa u mravinjaku će vam pomoći da s elakše borite sa mravima (Foto: Pixabay / bonthenet)

Pepeo, kreč i so

Preporučuje se tretiranje mravinjaka pepelom, solju i krečom. To ih neće uništiti, ali će ih naterati da se presele na drugo mesto. 

Tretman sa uljem i sirćetom

Jedan od efikasnih načina za borbu protiv kolonije mrava je kombinacija ulja, sirćeta i šampona. Pomešajte sastojke, napravite rupu u mravinjaku i spijate.


Izvori

Agro Novinite


Tagovi

Mravi Mravinjak Kako tretirati mrave Recept protiv mrava Prirodni preparati protiv mrava


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.