Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda kao potencijal
  • 30.06.2015. 18:30

Afrička unija želi saradnju u oblasti poljoprivrede

U Afričkoj uniji su posebno zainteresovani za saradnju u oblasti poljoprivrede koja predstavlja najveći potencijal Afričkog kontinenta i gde se poljoprivredom najviše bave žene.

  • 76
  • 3
  • 0

Sa ciljem unapređenja saradnje u oblasti poljoprivrede između Srbije i Afrike, sastale su se ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković i predsedavajuća Komisije Afričke unije Nkosazana Dlamini-Zuma.

Ministar Bogosavljević Bošković izrazila je ovom prilikom zadovoljstvo zbog posete delegacije Afričke unije Srbiji, kao i potpisanog Memoranduma o saradnji u ekonomskoj oblasti koji otvara vrata tešnjoj i boljoj saradnji u oblasti poljoprivrede. Istakla je kako Afrička unija u Srbiji vidi velike mogućnosti za transfer i tehnologije i znanja, kao i razmenu iskustava te dodala da u narednom periodu očekuje definisanje konkretnih projekata.

NJ. E. Zuma je ovom prilikom iskazala zahvalnost na tradicionalnom gostoprimstvu, i istakla da je Afrika imala sjajne odnose istinskog prijateljstva i solidarnosti sa Jugoslavijom, ali i sa Srbijom, koja je naslednica SFRJ.

Ona je istakla da su posebno zainteresovani za saradnju u oblasti poljoprivrede koja predstavlja najveći potencijal Afričkog kontinenta i gde se poljoprivredom najviše bave žene. Zuma je naglasila da postoji mogućnost unapređenja afričke proizvodnje kroz obostranu razmenu iskustava, modernizaciju proizvodnje i naučno istraživački rad.

Afrička unija (AU) je međunarodna organizacija čije su članice 54 afričke države, odnosno sve afričke države osim Kraljevine Maroka. Osnovana je 9. jula 2002. godine, kao naslednik Organizacije Afričkog jedinstva (OAJ). Najznačajnije odluke vezane za AU donosi Skupština Afričke unije. Sastanak šefova država i vlada zemalja članica održava se dva puta godišnje. Takođe, AU ima i svoju komisiju, čije se sedište nalazi u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Afrička unija Srbija Snežana Bogosavljević Bošković Nkosazana Dlamini-Zuma Saradnja Memorandum o saradnji Razmena iskustava Transfer znanja