Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tehnologija u poljoprivredi
  • 20.03.2021. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Inđija

Agro Life - aplikacija za bolje i veće prinose

Osnovne prednosti aplikacije su lakša kontrola i planiranje poljoprivrednom proizvodnjom, racionalizacija troškova, precizna vremenska prognoza i predviđanje aktivnosti u skladu sa njom i drugo.

Foto: Bigstock/BitsAndSplits (ilustracija)
  • 255
  • 29
  • 0

U velikoj sali Kulturnog centra Inđija nedavno je održana promocija aplikacije "Agro Life" za upravljanje poljoprivrednim zemljištem i podataka sa meteo stanica. Uz pomoć savremenih informacionih tehnologija poljoprivrednici sa teritorije ove opštine imaće priliku da unaprede poljoprivrednu proizvodnju koja će im doneti veće i kvalitetnije prinose.

Aplikacija je besplatna i pomoću nje lakše će upravljati zakupljenim zemljištem.

Aplikacijom će se pratiti precizna vremenska prognoza 

Kako su istakli predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, osnovne prednosti aplikacije su lakša kontrola i planiranje poljoprivrednom proizvodnjom, racionalizacija troškova, precizna vremenska prognoza i predviđanje aktivnosti u skladu sa njom i drugo.

Informacije o nepogodama i bolestima na biljkama preko aplikacije?

"Aplikacijom će se pratiti precizna vremenska prognoza za deset dana, moći će se predvideti primena agrotehničkih mera, u realnom vremenu se prati stanje biljne kulture, a sve to uz pomoć meteo stanica koje su postavljene na sedam lokacija na teritoriji opštine Inđija", istakao je Stefan Jović iz NALED-a i dodao da pomenuta investicija iznosi 49.560 evra sa PDV-om.

Ova investicija iznosi 49.560 evra sa PDV-om, kaže Stefan Jović iz NALED-a (foto: Z. Markovinović)

"Agro Life softver omogućava agronomima i vlasnicima poljoprivrednih dobara da na efektivan način planiraju, organizuju i upravljaju poljoprivrednom proizvodnjom, uz istovremeno povećanje prinosa, ukupnih prihoda i smanjenje operativnih troškova", kaže Jović i dodaje da baziran na GIS tehnologiji Agro LIFE generiše, ne samo ogromne količine izuzetno vrednih podataka prikupljenih sa različitih vrsta senzora u realnom vremenu, već ide korak dalje, te na osnovu mapa vegetacije pruža precizne informacije o kvalitetu zemljišta i gustini rasta biljaka.

Takođe daje instrukcije koje agrotehničke mere je potrebno primeniti istovremeno prateći bolesti ili najezde insekata.

U pitanju je deo projekta "Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem" podržanog od strane Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu - "Modernizacija komunalnih usluga", a kroz program Nemačkog saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj. Ugovor o realizaciji je potpisan u junu prošle godine između NALED-a i Opštine Inđija. Ceo iznos finansiran je bez učešća opštinskih novčanih sredstava.

Važan dalji razvoj poljoprivredne proizvodnje

Kako je istakao šef Kabineta predsednika opštine Inđija Nemanja Milojević pomenuti projekat od velikog je značaja za dalji razvoj poljoprivredne proizvodnje u toj opštini.

"Podatak da je opština Inđija jedna od pet lokalnih samouprava u Srbiji koja ima najsavremenije meteo stanice i opremu za praćenje vremenske prognoze, useva i drugih parametara, pokazuje koliko vodimo računa o poljoprivrednicima i koliko nam je stalo da poljoprivreda kao grana privrede bude na najvišem mogućem nivou", rekao je Milojević i dodao da je lokalna samouprava i ove godine u budžetu predvidela 34 miliona dinara za ruralni razvoj. I ove godine ostale su mere i programi na koje su inđijski paori navikli, a biće nastavljena i kupovina kuća za mlade bračne parove koji žele da žive na selu.

Aplikacija je zainteresovala mnoge inđijske poljoprivrednike

Prezentacija aplikacije "Agro life" naišla je na veliko interesovanje inđijskih poljoprivrednika. Pojedini poljoprivrednici ranije su koristili neke od usluga ove aplikacije, ali će sada kažu to biti daleko bolje.

"Ovo je izuzetno važna stvar za nas poljoprivrednike jer svaki vid modernizacije za nas znači lakši i sigurniji posao u polju. Nove meteo stanice su svakako dobro došle jer ćemo dobijati tačne podatke o vremenu, ali i savete kada i šta treba da radimo", kaže Zdenko Turan, poljoprivrednik iz Slankamenačkih vinograda.

Ovome dodajmo podatak da je podeljeno ukpno 50 meteostanice, a pored Inđije meteo stanice dobili su i Sombor, Subotica, Vrbas i Bačka Palanka.


Tagovi

Meteo stanice Agro life Stefan Jović Kontrola proizvodnje Nemanja Milojević Zdenko Turan


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".