Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrihoods
  • 21.08.2018. 16:15

Agro-naselja: stara mudrost, novi trend

Znate li da se u SAD-u gradi sve više novih naselja u neposrednoj blizini poljoprivrednih površina? Milenijalci (nova generacija) više preferiraju farme nego igrališta za golf, pa takvih zajednica danas ima više od 150 i njihov broj je u daljem porastu.

Foto: RanchoMissionViejo / Bigstockphoto/ MIA Studio
  • 188
  • 8
  • 0

U SAD-u se gradi sve više novih naselja u neposrednoj blizini poljoprivrednih površina, koje svežom i zdravom hranom snabdevaju upravo stanovnike tih naselja, piše Business Insider. Agro-naselja (eng. agrihoods) osim toga integrišu poljoprivredu u život zajednice, tako da svi stanovnici imaju priliku da učestvuju u poljoprivrednim aktivnostima i proizvodnji hrane.

Prednosti takvog načina života su očigledne. Hrana koja se uzgaja u neposrednoj blizini dolazi na sto odmah nakon branja, sveža i bez konzervansa. Za veliki deo namirnica nije potrebno ići na pijacu ili u supermarket. To znači uštedu vremena i novca. Osim toga, većina novih agro-naselja proizvodi hranu metodama ekološke ili održive poljoprivrede.

Osim toga što je sama hrana izuzetno zdrava, poljoprivredne površine u neposrednoj blizini naselja, ili unutar samog naselja, doprinose zdravlju stanovnika i time što im pružaju priliku da budu na svežem vazduhu, bave se fizičkim aktivnostima i dolaze u kontakt sa plodnim zemljištem, koje je puno zdravih mikroorganizama.

Blagotvorni uticaj prirode

Deca mogu od malih nogu iz prve ruke da uče o tome gde i kako nastaje hrana koju jedemo, ali i o godišnjim dobima, kruženju vode, o tome koliko su nam važni insekti, ptice i ostali članovi uravnoteženog ekosistema. Mogu da vide šta znači poplava, šta suša, a šta grad, i da uče kako da se pripreme za takve pojave.

I deca i odrasli svakodnevno mogu da uživaju u prisutnosti drveća, biljaka i životinja bez potrebe da svakodnevno sednu u auto(bus) i odu van grada. Ta prisutnost živih elemenata dobro deluje na psihičkom, ali i na fizičkom nivou. Drveće i zelenilo uopšte regulišu mikroklimu (temperaturu i vlažnost), snižavaju temperature kada upeče letnje sunce, i daju nam životno važan kiseonik.    

Dobrobit za poljoprivrednike

Za poljoprivrednika agro-naselja znače pouzdano tržište za plasman robe, prisan i dugoročan odnos sa kupcima i podršku u obliku radnih akcija, kada je potrebno u kratkom roku obaviti puno posla (obično tokom setve i žetve/branja). Dakle, ne radi se samo o tome da su poljoprivredne površine blizu stanova ili kuća, nego o tome da su svi stanovnici u većoj ili manjoj meri uključeni i zainteresovani za poljoprivredu.

Ali i sama fizička blizina ima prednosti u obliku uštede vremena, goriva i novca za transport. Osim toga, eliminiše se veliki deo potrebe za posrednicima, kao što su nakupci na veliko, supermarketi ili pijace. To smanjuje trošak, ali iziskuje od poljoprivrednika da se nosi sa većim brojem malih kupaca, u čemu mu mogu pomoći kompjuterski programi, ali može biti potrebno zaposliti osobu koja će se baviti tim delom posla.

Zdravlje planeta je zdravlje poljoprivrede

Ušteda na transportu je ujedno i ušteda prirodnih resursa (uglavnom nafte i gasa) i smanjenje emisija ugljenik dioksida. Globalni transport namirnica je jedan od velikih zagađivača. To doprinosi klimatskim promenama, koje uzrokuju češće i jače poplave, suše i oluje, kao i nepredvidive, ali jako intenzivne izmene toplih i hladnih razdoblja. Sve to ugrožava poljoprivrednu proizvodnju, ekonomski uspeh poljoprivrednika, kao i dovoljnu količinu hrane za sve nas. Dakle, što je poljoprivredna proizvodnja lokalnija, odnosno što je bliže korisniku, to bolje za sve.


Tagovi

Agro-naselja Agrihoods Priroda SAD


Autor

Veljko Armano Linta

Više [+]

Veljko Armano Linta je arhitekta, dizajner održivih sistema (ekosela, zajedničko stanovanje, održivi kvartovi) i edukator. Poljoprivreda ga zanima kao temelj zdravog života, ekonomskog blagostanja i skladnih društvenih odnosa.