Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Utisci sa sajmova
  • 28.02.2016. 08:00

Agrodron i frizer za krave nedostižni Šumadincima

Poljoprivrednici iz Šumadije, koji su ove zime u organizaciji opština posetili inostrane sajmove, slažu se da finansijski ne mogu da prate nove tehnologije. Ipak, vredi videti čime njihove kolege iz Evropske unije raspolažu u poljoprivrednoj proizvodnji.

Foto: fieragricola.it
  • 738
  • 131
  • 0

Poljoprivrednici iz Knića kod Kragujevca se slažu da im je za inovacije u zemljoradnji koje su videli na nedavno održanom sajmu u Veroni, prvo potreban kurs. Većina od 60 poljoprivrednika po prvi put su bili na sajmu u inostranstvu i slažu se da su mehanizacija i pristup proizvodnji uopšte u svetu, daleko otišli u odnosu na Šumadiju.

Lečenje kukurza iz vazduha

U hali za inovacije u Veroni predstavljen im je poljoprivredni dron. Bespilotna letilica, čija je prvobitna namena bila u vojsci za špijunska izviđanja, dobila je novu ulogu i danas u svetu ima svoju komercijalnu svrhu. Naime, proizvođači fito-farmaceutskih preparata spojili su ovu tehnologiju sa svojim proizvodima kako bi zemljoradnicima omogućili da površine zasejane kukuruzom ili drugim žitaricama, zaštite od insekata iz vazduha.

Špijunska letilica kao poljoprivredna mašina

Dron
Dron na sajmu Fieragricola u Veroni

"Dron se koristi za primenu leka za kukuruz iz vazduha. On uništava larve iz kojih se legu insekti i koji prvo napadaju stablo, a potom i sam plod kukuruza. Spojili su agro-farmaciju i savremenu tehnologiju. Iz rezervoara koji se nalazi na dronu, ispuštaju se kuglice u određenom vremenskom intervalu. Međutim, za naše poljoprivrednike ovakve inovacije su nedostižne, što zbog cene, što zbog toga što im se ne bi isplatilo da ga kupuju jer se ovde obrađuju u komadu male površine kukuruza, kaže Dragiša Janković, načelnik Fonda za poljoprivredu u Kniću.

Mašina za silažu kao svemirski brod

Da je tehnologija u svetu otišla predaleko zaključuje i Zoran Stanišić, poljoprivrednik iz gružanskog sela Radmilovići. On kaže da bi za većinu mašina koje je video u Veroni bila potrebna obuka kako bi naši domaćini naučili kako se njima rukuje.

"Treba vam jednomesečni kurs za upravljanje ovim mašinama. Ne samo kada je dron u pitanju, nego smo videli i traktore kod kojih je sve automatizovano. Oni čak imaju i klimu. Mašina za sečenje silaže liči na svemirski brod. Daleko je to od nas, preostaje nam samo da vidimo šta ne možemo da imamo. Razlika je što vam na inostranim sajmovima dozvoljavaju da uđete i isprobate mehanizaciju. I imaju prezentacije tako da na licu mesta možete da vidite šta mašina može, a ne samo da je gledate", kaže Stanišić.

Frizerski salon za krave

U grupi poljoprivrednika iz Knića kojima je opština pomogla da odu na inostrani sajam, bilo je stočara, ratara, voćara i prerađivača. Osim novih tehnologija imali su prilike da obiđu farme u okolini Verone i vide kako njihove kolege u Evropskoj uniji rade isti posao. Da sajam poljoprivrede ne mora da bude "suvoparan" videli su kada je grupa frizera pripremala krave za izložbu i ocenjivanje. Naime, ovi frizeri su fenovima i četkama ulepšavali grla pre nego što izađu pred komisiju.

Jedna od prezentacija koja je ostavila utisak na gružanske poljoprivrednike je i samohodna mašina za krčenje vrzina i rasčišćavanje terena. Ona se navodi sa distance posebnim uređajem, poput drona, i dobra je za nepristupačne terene, jer vozači u tom slučaju se ne dovode u opasnost od neželjenih situacija i nesreća. Mašina seče šiblje, izvaljuje korenje i najpogodnija je za brdske terene, poput Šumadije.

Foto: fieragricola.it


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Poljoprivredni dron Knić Sajam Verona Dragiša Janković Zoran Stanišić Frizer za krave Fitofarmaceutski preparati Larve Kukuruz


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!