• Agroklub
  • 14.05.2020. 16:00

Agroklub: Ko smo mi? Autori sa računarom i motikom?

Svakog dana raste naše poštovanje prema povrtarima, voćarima, stočarima, ratarima, ali i cvećarima i pčelarima. Misija autora Agrokluba je da našim čitaocima svakog dana budemo na usluzi sa korisnim, informativnim i aktuelnim pričama iz poljoprivrede - jer mi smo deo vas! I mi smo poljoprivrednici.

Foto: PrintScr
  • 621
  • 32
  • 1

Pandemija virusa korona, podsetila je ceo svet na važnost resursa bez kog ne možemo - hrane! Čini se da je poljoprivreda dobila više na značaju, pa i njen najvažniji učesnik, poljoprivrednik.

Agroklub je tokom prethodnog perioda prenosio najvažnije informacije u vezi sa pandemijom, subvencijama, dobrim praksama, savetima za uzgoj pojedinih kultura i životinja, primenom prirodnih preparata i svim interesantnim agrarnim pričama iz zemlje i sveta. Da li ste se ikad pitali, ko stoji iza tih članaka? Da li ste znali da smo mi kao i vi - poljoprivrednici i poljoprivrednice?

I mi imamo svoju malu i veliku proizvodnju. I mi se kao i vi suočavamo sa istim nedoumicama i problemima u agraru.

Pa onda, ko smo mi?

Agroklub čini tim agroekonomista, agronoma, inženjera poljoprivrede, ali i mladih i dugogodišnjih poljoprivrednih novinara koji se i sami imaju svoju baštu, voćnjak, štalu. Među nama je entuzijasta, zaljubljenika u prirodu i pobornika organske proizvodnje. U nastavku pročitajte priče nekih od mnogih autora našeg portala.

Rada Milišić

Rada je autorka koja prenosi najnovije poljoprivredne informacije sa područija Bačke Palanke. Već preko 20 godina bavi se novinarstvom, ali je i sama domaćica u kući, čija porodica 'voli i poštuje tradiciju, domaći hleb, žutu supu sa dugačkim rezancima, štrudlu s makom, sarmu, čorbast pasulj, čvarke i slaninu sa lukom'.

Rada među svojim kokama iz organskog uzgoja (foto: Rada Milišić)

"Jedva čekam mart da posejem, rasadim, plevim, kopam i da za mesec-dva moja porodica jede povrće koje ima miris i ukus. Tokom jeseni sakupljam semena, dobro ih osušim i ostavim za narednu godinu. Hemiju ne koristim, pribegavam praktičnim savetima", kaže Rada, ali ne samo to.

Ovde pogledajte fotografije Radine proizvodnje i pročitajte njene tekstove!

Ljuske od jaja prosuši, prokuva u vodi i ostavi jedan dan, a nakon toga prska ili zaliva biljke i tako im dozira kalcijum. Kao insekticid koristi i koprivu, zatim na povrću primenjuje kokošije đubrivo, sodu bikaronu, mleko.

"U dvorištu stare kuće držim tridesetak domaćih koka, nekoliko pataka i jednu morku. Hodaju po velikom dvorištu, jedu zrnastu hranu - kukuruz, pšenicu i mnogo trave. Povremeno im u prekrupu sipam malo belog luka u prahu za bolju otpornost."

Gordana Nastić

Gordana je novinar sa područija Pčinjskog okruga, odnosno Vranja, koja kaže da je 'zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede'. Ovog proleća u njenoj bašti našla se salata, paradajz, krastavac, cvekla, spanać, šargarepa, boranija, pasulj, crni i beli luk, krompir i kukuruz šećerac, koji kaže 'odlično napreduju'. Kao i Rada, pobornik je organske hrane i prmene prirodnih pesticida.

Gordana najviše voli da se počasti svojim voćem (foto: Godana Nastić)

"Zahvaljujući ovakvom načinu proizvodnje, sebe svake godine počastim voćem i povrćem koje sam proizvela bez prskanja. Da znate samo kako je tek ukusna zimnica koja se spremi od njih? Ajvar i turšija zamirišu prirodnim mirisom čim se tegla otvori, a o ukusu džema od jagode, marele, kruške, jabuke i šljive spremljenog po tradicionalnom receptu, na šporetu smedervcu, da i ne govorim", hvali se Gordana.

Ovde pogledajte fotografije Gordanine proizvodnje i pročitajte njene tekstove!

Kaže, iskustvo koje ima u povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji pomoglo joj je da bolje shvati i razume probleme ljudi koji se intenzivno bave poljoprivrednom proizvodnjom i to još bolje prenese javnosti kroz svoje tekstove.

Julijana Radenković

Julijana je diplomirani agroekonomista, koja donosi zanimljive priče iz cele Srbije, a najviše iz okoline Kraljeva. Najviše pažnje poklanja mladim poljoprivrednicima i njihovoj proizvodnji i inovativnim rešenjima. Tokom virusa korona, pomogla je mnogim proizvođačima da lakše plasiraju svoju robu putem interneta. Kaže, 'nije lako biti poljoprivrednik'.

"Sa jedne strane imate neizvesnost tržišta, a sa druge strane neizvesnost od strane prirodnih faktora. Ma koliko pratili literaturu i nauku, uvek postoji faktor neizvesnosti. I pored toga što sam dobro potkovana znanjem stečenom na fakultetu, moram priznati da praksa izgleda dosta drugačije", kaže Julijana i dodaje da jedino iskustvo koje se prenosi generacijama nadograđeno naučnim saznanjima čini uspešnog poljoprivredndika.

Čitajte Julijanine tekstove!

"Oni koji se prvi put upuštaju u poljoprivredne vode, teško mogu biti svesni izazova koji ih čekaju."  

Zvezdana Gligorijević

Zvezdana je dugogodišnji novinar koji Agroklubu donosi zanimljive i značajne priče sa područija Zapadne Srbije. U selu je zavolela prirodu i životinje, pa je odlučila da seoski život prenese u svoje gradsko dvorište Užica.

"U dvorištu sam prošle godine posadila tri struka čeri paradjza i tri struka ljute paprike. Celo leto skoro da nisam kupila paradajz, a papriku smo delili prijateljima i ostavili tri tegle zimnice", kaže Zvezdana.

Zvezdana u jednom od svojih poljoprivrednih pohoda (foto: Zvezdana Gligorijević)

I tu se nije zaustavila, započela je uzgoj bosiljka i majčine dušice, matičnjaka. Nakon što je jedne godine radila reportažu o jednom domaćinstvu gde imaju ogromne plastenike, odlučila je da posadi sadnice ljute paprike i čeri paradajza.

"Uz redovno plevenje moja bašta je napredovala. Nisam koristila veštačko đubrivo, nego sam izmet od golubova, koje gaji moj komšija, rastapala u vodi i tim zalivala svakih 15 dana. Uveče je bilo obavezno zalivanje, jer i paprika i paradajz vole dosta vode. Kada su počeli prvi cvetovi, a onda i plod da se zeleni. Bila sam presrećna!"

Ovde pogledajte fotografije Zvezdanine proizvodnje i pročitajte njene tekstove!

I ovog maja sadi svoju baštu i savetuje one koji žive u gradu i imaju malo dvorišnog prostora da probaju da uzgajaju nešto. Ne treba puno rada, a zadovoljstvo i korist je velika, kaže naša autorka.

Željko Dulanović

Željko je poljoprivredni novinar iz Nove Varoši. Iako za sebe kaže, da se 'motika i on ne vole baš', u plasteniku i bašti uzgaja kulture za čak tri porodice.

Biće krompira ove godine! (foto: Željko Dulanović)

"Dobar deo detinjstva i mladosti proveo sam u selu iz koga su mi roditelji. I danas, a imam 51 godinu, često boravim u Draževićima nadomak grada, gde imamo vikendicu sagrađenu na imanju koju je moj otac nasledio od svojih roditelja. Tu imam plastenik  i veću baštu u kome gajimo povrće za svoje potrebe (za roditelje, moju četvoročlanu porodicu i porodicu moje sestre). Ako šta 'pretekne' od proizvedenog, delimo prijateljima i rođacima, a manju količinu i prodamo. Imamo i manji voćnjak, u kome je pretežno šljiva ranka od koje pečemo rakiju", kaže Željko i šali se da u porodici imaju više preduzetničkog duha, mogli bi puno toga da prodaju i to po dobroj ceni.

Čitajte Željkove tekstove!

Njihova proizvodnja je organska, a i povrće je prvoklasnog kvaliteta. Uz to, voli da se konsultuje i sa strukom

Julijana El Omari

I moja malenkost! Tema poslednjeg ispita iz istraživačkog novinarstva bila mi je "Poljoprivredene subvencije - odbijanje i proces žalbe". Shvatila sam, poljoprivrednici su najbolji sagovornici. Kako sam dete sa sela i sada srećno udata na selu vaspitana sam da je najvažnije proizvoditi svoju hranu. Uzgoj povrća se uvek podrazumevao, pa i ove, kao i prošlih godina već u plasteniku rastu paradajz, paprika, tikvice, krastavac salatar, boranija, naravno luk; crni, beli, crveni...Nedavno smo podigli još jedan plastenik za krompir i papriku za ajvar.

Zašto je proizvodnja hrane najbolji odgovor na svaku krizu?

Sama sam par godina unazad orezivala voćke, krečila, proređivala plodove breskve, jabuke. Svake godine pravim kompost koji koristimo kao zemlju za cveće naredne godine. Počela sam da se malo bavim i stolarskim radovima, pa sam napravila gredice za lekovito biljke, bosiljak, origano, majčinu dušicu, ali i peršun i šargarepu - da probamo, kako će uspeti. Zimnica se podrazumeva; kiseli krastavci, ajvar, kompoti, slatka, džemovi. Volela bih da imamo i uslove za životinje, možda poneku košnicu, ali polako.

Nadamo se dobro rodu i kuvanom paradajzu (foto: Julijana El Omari)

Zahvaljujući iskustvu i pomoći moje proširene porodice, ali i savetodavnim tekstovima na Agroklubu i samih stručnjaka na terenu, i sama dodatno učim o proizvodnji pojedinih kultura, prirodnim preparatima, pravilnom skladištenju hrane.

Ovde pogledajte fotografije moje proizvodnje i pročitajte tekstove!

Svakog dana shvatam važnost proizvodnje hrane, da je rad u poljoprivredi svakodnevan, naporan, težak, a rezultati neizvesni. Svakog dana raste moje poštovanje prema povrtarima, voćarima, stočarima, ratarima, ali i cvećarima i pčelarima.

Misija autora Agrokluba i moja je da našim čitaocima svakog dana budemo na usluzi sa korisnim, informativnim i aktuelnim pričama iz poljoprivrede - jer mi smo deo vas! I mi smo poljoprivrednici.


Tagovi

Autori Poljoprivrednici Novinari u poljoprivredi Agroklub Organska proizvodnja Prirodni preparati Voće Povrće Zimnica


Autorka

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...