Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radionica
  • 04.09.2015. 16:00

Akcioni plan - merilo za otvaranje Poglavlja 11

U Beogradu je održana radionica "Podrška razvoju Akcionog plana kao jednog od merila za otvaranje Poglavlja 11" u sklopu projekta "Podrška procesu pregovora o pristupanju Republike Srbije EU"

  • 102
  • 3
  • 0

Radionica na temu "Podrška razvoju Akcionog plana kao jednog od merila za otvaranje Poglavlja 11", održana je u Beogradu u periodu od 02. do 04. septembra 2015. godine, a u sklopu projekta "Podrška procesu pregovora o pristupanju Republike Srbije EU" koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine i Kancelarijom za evropske integracije. Realizaciju radionice su dodatno podržale Ambasada Kraljevine Holandije i Ambasada Republike Francuske u Beogradu.

Akcioni plan - osnova za sprovođenje pravnih tekovina EU u poljoprivredi

Izrada Akcionog plana za Poglavlje 11 je od posebne važnosti s obzirom da se u Izveštaju Evropske komisije sa skrininga za Poglavlje 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj, navodi da je Republika Srbija u obavezi da izradi i predstavi Evropskoj komisiji Akcioni plan za Poglavlje 11, kao jedno od merila za otvaranje pregovora u ovom poglavlju. Akcioni plan će poslužiti kao osnova za prenos, primenu i sprovođenje pravnih tekovina EU u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Takođe, potrebno je da Akcioni plan u svom sadržaju predstavi razvoj relevantnih administrativnih kapaciteta, procenu potrebnih sredstava, kao i razvoj integrisanog administrativnog i kontrolnog sistema za pripremu za upravljanje i kontrolu agrarnih plaćanja.

Održaće se nekoliko radionica

S tim u vezi, održana je jedna, od više planiranih radionica, koja je imala za cilj da okupi relevantne predstavnike Pregovaračke grupe 11, kako bi se nastavilo sa aktivnostima na izradi spomenutog Akcionog plana, i to u delu organizacije zajedničkog tržišta, horizontalne mehanizme i politike kvaliteta.

Takođe, u sklopu navedene radionice, danas je održan i prvi sastanak Tima za analitičku podršku PG11. Naime, na osnovu dosadašnjeg rada Pregovaračke grupe 11, javila se potreba za uključivanjem stručnih naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija, koje bi Pregovaračkoj grupi 11 pružile podršku u pripremi pregovaračke pozicije, kao i u drugim aktivnostima tokom samih pregovora. Stoga je uspostavljen i Tim za analitičku podršku koji će se baviti ekonomskim analizama u oblasti poljoprivrede, kao stalno telo za pružanje analitičke podrške Pregovaračkoj grupi 11.

Sledeća radionica krajem septembra

Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarije za evropske integracije, Produktne berze, Instituta za ekonomiku poljoprivrede, Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, Republičkog zavoda za statistiku, Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna, Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, Ekonomskog fakulteta iz Subotice.

Sledeća u nizu radionica na izradi Akcionog plana za Poglavlje 11 planirana je za kraj septembra ove godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Radionica Akcioni plan Agrarna plaćanja Poljoprivreda i ruralni razvoj Poglavlje 11 Pregovori

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.