Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uprava za agrarna plaćanja
  • 28.07.2017. 10:30

Akreditacija za IPARD na pomolu?

Evropska komisija će sledećeg meseca proveriti da li Uprava za agrarna plaćanja ispunjava uslove za akreditaciju, kako bi se koristio novac iz IPARD fonda od jeseni.

Foto: karn
  • 417
  • 19
  • 0

Uprava za agrarna plaćanja prošlog septembra nije dobila akreditaciju, koja joj omogućava da raspisuje konkurse na osnovu novca iz IPARD fonda, tačnije 175 miliona evra za ruralni razvoj. Nedostaci su ovaj put otklonjeni, a nova odluka će biti donesena sledećeg meseca.

Očekuje se povoljno rešenje

Jedan od uslova bio je da Uprava ima 92 zaposlena. To je sada rešeno, rekao je za RTS Žarko Radat, direktor Uprave za agrarna plaćanja:

"Zaposleni su ljudi i svi su obučeni. Bilo je neophodno promeniti zakon - i to je učinjeno. Ostalo je još samo da završimo renoviranje nove zgrade i da preselimo ljude".

Pisanje projekata

Prvi konkurs na osnovu ovog fonda biće onaj za kupovinu mehanizacije. Problema će biti sa dokumentacijom, veruje Sanja Bugarski iz Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine:

"Tu najviše treba da povedemo računa i da se dobro pripremimo, odnosno da agencije ili firme koje budu radile projekte za same proizvođače budu stvarno obučene".

Vodiči za poljoprivrednike

Obučeno je oko 7.000 poljoprivrednika, zahvaljujući savetodavnim službama, a sa tim će se i nastaviti, ukoliko Uprava dobije akreditaciju.

"Vodiči će biti ključna stvar, gde će biti precizno objašnjeno šta je to neophodno, kako se popunjava aplikacioni formular, kako se priprema biznis plan, šta je od dozvola i dokumentacija njima neophodno", tvrdi Zoran Janjatović, svetnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj.

Foto: karn684 / Bigstock


Izvori

RTS


Tagovi

Žarko Radat Sanja Bugarski Zoran Janjatović IPARD Pisanje projekata


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu