Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba
  • 17.08.2020. 15:00

Al Virgo: Robot koji može da bere više vrsta plodova

Zbog velikog broja zaraženih radnika u poljoprivredi nije ni čudo što je povećana potražnja za robotima. Jedan od njih je Al Virgo, koji bere paradajz, papriku, krastavce, ali i jagode.

Foto: Youtube/PrintScreen
  • 173
  • 7
  • 0

Sudeći po svemu, pandemija je ubrzala usvajanje robotike i automatizacije. Razlozi su jasni - mašine ne mogu da se zaraze niti prenositi viruse na isti način kao ljudi.

Poljoprivreda i proizvodnja hrane su vodeći trend u robotici, pa stoga nije ni čudno da startup "AI Root" koji je već zadobio pažnju svetskih medija najavljuje novi krug finansiranja. Dobili su 7,2 miliona dolara od raznih investitora za razvoj svojih robota za berbu, povećavajući kapital kompanije na 9,5 miliona dolara.

Poseban dizajn za berbu više kultura

Ova kompanija sa sedištem u Bostonu nije jedina koja razvija ovakve 'berače', ali ono što Rutovog robota pod nazivom "AI Virgo" izdvaja od ostalih je to da nije specijalizovan isključivo za berbu jedne kulture. Njegov poseban dizajn omogućuje berbu različitih plodova.

Na Kembridžu napravili robota za berbu salate

Prve lansirane verzije fokusiraće se na berbu paradajza, a moći će da beru i druge plodove poput krastavaca, paprika, jagoda i slično.

Dve kalifornijske farme već koriste ovaj sistem, a žele da instaliraju dodatne robote i u svojim postrojenjima u SAD-u i Kanadi kako bi bili konkurentni tokom porasta potražnje prouzrokovane virusom korona.

Kako robot bere paradajz, pogledajte u videu ispod:


Tagovi

Robot AI Root AI Virgo Berba Robot za berbu


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.