Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 07.03.2019. 11:00

AMA: Poziv poljoprivrednicima da učestvuju u projektu

"Ama - Centar za negu čoveka i prirode" poziva mlade poljoprivrednike i proizvođače hrane od 18 do 45 godina, kao i udruženja proizvođača zainteresovane za direktnu prodaju da se uključe u projekat "Gajimo uzgajivače".

Foto: Bigstock/ Goodluz
  • 599
  • 30
  • 0

"Ama - Centar za negu čoveka i prirode" u saradnji sa "ZMAG - Zelenom mrežom aktivističkih grupa", realizuje projekat koji ima za cilj da otvori prostor za razvoj održive lokalne proizvodnje hrane koja je bazirana na direktnoj ekonomskoj razmeni između proizvođača i potrošača. S tim vezi "Ama" poziva mlade poljoprivrednike i proizvođače hrane od 18 do 45 godina, kao i udruženja proizvođača zainteresovane za direktnu prodaju da se uključe u projekat "Gajimo uzgajivače (Growing Growers)".

CSA  je model distribucije hrane koji razvija proizvodnju i ekonomiju

Ideja vodilja projekta je CSA model (community supported agriculture). CSA je model distribucije hrane koji razvija lokalnu proizvodnju i ekonomiju kroz razvoj mreže direktne ekonomske saradnje proizvođača i potrošača. "Na globalnom nivou, dva miliona ljudi učestvuje u CSA modelima razmene. Smatramo da je za razvoj mladih poljoprivrednika potrebno stvoriti nove ekonomske odnose u društvu koje će biti zasnovane na principima održivosti, solidarnosti te međusobne saradnje proizvođača i potrošača," navedeno je u saopštenju AMA - Centra za negu čoveka i prirode.

U sklopu projekta, biće realizovano istraživanje Mladi poljoprivrednici i proizvođači hrane i prehrambeni suverenitet. Istraživanje ima za cilj da mapira mlade poljoprivrednike i proizvođače hrane, kao i da istraži domete njihovog rada, nivo zadovoljstva, ali i prepreke i izazove sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu.

Istraživanje će biti sprovedeno u Srbiji i Hrvatskoj

Poseban akcenat kako je dalje saopšteno će biti stavljen na koncept prehrambenog suvereniteta i položaja mladih poljoprivrednika na globalnom tržištu ishrane. Ovo istraživanje će biti sprovedeno u Srbiji i Hrvatskoj, i jedinstveno je za ovaj deo Evrope. 

Ukoliko želite da učestvujete u istraživanju, možete se prijaviti putem upitnika koji se nalazi OVDE ili možete kontaktirati Sašu Petrovića na sasa@amacentar.org ili 0616489354.

Osim istraživanja, tokom projekta će se raditi na uspostavljanju platforme za promociju i direktnu razmenu između potrošača i proizvođaća, u cilju njihove bolje saradnje i održivosti za proizvođače. 

Projekat se sprovodi u Srbiji i Hrvatskoj, i podržan je od strane programa Erazmus+ koji u Srbiji sprovodi Fondacija Tempus.


Tagovi

Poljoprivrednici Mladi poljoprivrednici Ama Centar za negu čoveka i prirode Projekat


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.