• Prodaja semena
  • 08.09.2020. 15:00

Amazon zabranjuje inostranu prodaju semena zbog sumnjivih paketa iz Kine

Dozvoljavamo prodaju semena samo prodavcima koji imaju sedište u SAD-u, poručili su iz Amazona.

Foto: Depositphotos/tonodiaz (ilustracija)
  • 47
  • 2
  • 0

Amazon, najveća svetska internet prodavnica zabranjuje inostranu prodaju semena u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je u julu hiljade Amerikanca u svoje poštanske sandučiće primilo neželjene pakete koji su uglavnom stizali iz Kine.

Tada je američko Ministarstvo poljoprivreda (USDA) identifikovalo sadržaje vrećica u kojima su pronašli seme oko desetak biljnih vrsta, od baštenske žalfije do senfa.

Sumnjivi paketi sa semenom stižu iz Kine? Službe izdale upozorenja!

Takođe, tada su upozorili primaoce da ga nipošto ne seju jer se može raditi o invazivnom bilju štetnom za stoku. 

Nova politika prodaje biljaka i biljnih proizvoda

 "Idemo napred, dozvoljavamo prodaju semena samo prodavcima koji imaju sedište u SAD-u", napisali su kratko iz Amazona u mejlu reutersu.

Ova kompanija je u sredu promenila politiku prodaje ove vrste robe, pa je dodala da će prodavci koji se ne budu pridržavali njihovih smernica biti izloženi sankcijama, uključujući i uklanjanje njihovih računa i naloga.

Stav internet stranice Amazon je da se zabrana odnosi na biljke i biljne proizvode.

Podsećamo, USDA je u julu navela da su paketi najverovatnije deo prevare u kojoj dobavljači isporučuju jeftine proizvode, a zatim u ime primaoca pišu pozitivne recenzije na stranicama svoje onlajn prodavnice.

"Stručnjaci koji analiziraju pošiljke iz Kine pronašli su vrlo malo problematičnog semena", kazao je Osama El-Lisi, zamenik administratora USDA-ove Službe za inspekciju zdravlja životinja i biljaka (APHIS).


Tagovi

Amazon Pošiljke semena Politika prodaje Internet prodaja Prevara


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"U planini nema lopova i mafije, kao dole u varoši. Ovde ima divljači, ali divljač beži od čoveka", kaže Momčilo Stojković, pastir sa Suve planine - uskoro detaljnije na Agroklubu. foto: B. Ljubisavljević