Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem
  • 23.05.2016. 14:45

Ambalaža zaštitnih sredstava kao bezbedan otpad

"Važno je da poljoprivrednici dobro isperu ambalažu od upotrebljenih hemijskih preparata", kaže Sava Popović.

  • 1.709
  • 262
  • 0

Često se javlja problem kuda sa ambalažom sredstava za zaštitu bilja nakon što se sadržaj potroši. Kako su se poljoprivrednici takve ambalaže "rešavali" na razne načine, javila se potreba za nekim konkrentim rešenjem.

Prikuplja se ambalaža samo SECPA članica

Tako je SECPA - udruženje proizvođača sredstava za zaštitu bilja odlučilo organizovati prikupljanje ispranog ambalažnog otpada i to u okviru Pilot projekta. Od 20. do 23. juna 2016. godine će se, u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom Ruma, opštinama Ruma, Inđija i Irig i operaterom za zbrinjavanje ambalažnog otpada - SEKOPAK sprovesti prikupljanje ispranog ambalažnog otpada, ali onog koji potiče od sredstava za zaštitu bilja SECPA članica: Adama, BASF, Bayer, DuPont, Dow AgroSciences, Syngenta i Belchim CP.

Akcija prikupljanja je besplatna

Sava Popović
Sava Popović

Tim povodom, u prostorijama III mesne zajednice u Rumi, održan je sastanak sa predstavnicima svih mesnih zajednica iz rumske opštine, kako bi se poljoprivrednici na što bolji način upoznali sa predstojećom akcijom. "Prvi put u Rumi organizujemo akciju prikupljanja ambalažnog otpada od pesticida. Akcija je besplatna i nadam se da će poljoprivrednici odazvati, čime ćemo sprečiti zagađivanje životne sredine, jer se najčešće pomenuta ambalaža spaljivala, bacala u komunalni otpad ili u prirodu, zakopavala ili na neki drugi neodgovarajući način uništavala", kazao je diplomirani inženjer poljoprivrede Sava Popović, predstavnik udruženja SECPA.

Trostruko ispiranje ambalaže

Poljoprivredna stručna služba i SECPA poručuju poljoprivrednicima da ambalažu dobro isperu odmah nakon njenog pražnjenja i da je odlože na bezbedno mesto na imanju do njenog preuzimanja. "Važno je da poljoprivrednici dobro isperu ambalažu od upotrebljenih hemijskih preparata. Nakon pražnjenja ambalaže od sedstava za zaštitu bilja, praznu ambalažu okrenuti otvorom na dole iznad otvora rezervoara prskalice i držati dodatnih 30 sekundi da bi se omogućilo njeno što potpunije pražnjenje. Potom bocu treba napuniti čistom vodom do trećine zapremine i čvrsto je zatvoriti i protresati u trajanju od 30 sekundi, a potom sadržaj izručiti u prskalicu i bocu okrenutu na dole i tako držati još 30 sekundi radi potpunog ceđenja", kaže Popović.

Ovaj postupak treba ponoviti tri puta ili sve dok ambalaža ne bude vidljivo čista. U skladu sa mogućnostima, treba isprati navoje ambalaže i zatvrače, a ambalaža koja je trostruko isprana skladišti se na bezbdeno mesto do momenta kada će se prikupljati kao bezbedan otpad. I što je još važno? Ispranu ambalažu treba čuvati odvojeno od zatvrača. O svemu ovome upoznati su poljoprivrednici iz rumske, iriške i inđijske opštine koji će ove godine prvi put biti obuhvaćeni akcijom prikupljanja ambalažnog otpada.

Nemanja Čorak iz Agencije za ruralni razvoj u Inđiji kaže da su tamošnji poljoprivrednici obavešteni o akciji i njihovo interesovanje za ovakav način uklanjanja ambalažnog otpada je veoma veliki. "Mi smo se ove godine prvi put priključili ovoj akciji i po svemu sudeći ona će biti uspešna. Paori su shvatili koliko je dosadašnji način uklanjanja amblaže bio štetan i ovih dana se sami prijavljuju za njeno odnošenje", rekao je Čorak.

Podsetimo, akcija će biti realizovana od 20. do 23. juna uz napomenu da poljoprivrednici moraju da koriste zaštitnu opremu tokom rada sa sredstvima za zaštitu bilja, kako tokom pripreme rastvora, tako i tokom celog perioda primene sredstava za zaštitu bilja.


Tagovi

Ambalaža Zaštita Hemijski preparati Srem Ruma Indjija Irig Skladištenje Otpad SECPA SEKOPAK Sava Popović Nemanja Čorak


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".