• Izvoz pića
  • 15.09.2015. 17:00

Amerikanci vole šumadijsku rakiju i vina

Tri šumadijske kompanije, Knjaz Miloš, Flores i vinarija Aleksandrović, povećale su izvoz vode, rakije i vina na američko tržište za 10 do 20 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

  • 90
  • 3
  • 0

Tri šumadijske kompanije koje proizvode mineralnu vodu, rakiju i vino; Knjaz Miloš, Flores i vinarija Aleksandrović povećale su, u prvih sedam meseci ove godine, izvoz svojih proizvoda na američko tržište za 10 do 20 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Srbija - povlašćena nacija u trgovini

Pored kvaliteta proizvoda ovih kompanija, koji je prepoznat na američkom tržištu, razlog povećanja izvoza je i u odluci američkog Kongresa da Srbiji odobri status povlašćene nacije u trgovini, odnosno izvoz oko 5.000 proizvoda, bez carine.

U kompaniji Knjaz Miloš je rečeno da su u skladu sa novom strategijom razvoja ponosni na rezultate koje su uspeli da postignu u ovoj godini. "U periodu od januara do avgusta ove godine povećali smo prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama za skoro 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine", navedeno je u pisanoj izjavi ove kompanije. Najtraženiji proizvod je, dodaju u toj kompaniji, gazirana mineralna voda "Knjaz Miloš", čiji kvalitet potrošači na inostranom tržištu prepoznaju.

"Budući da je Republici Srbiji nakon dve godine ponovo odobren Generalni sistem preferencijala za bescarinski izvoz proizvoda na tržište SAD, nastojaćemo da planskim sprovođenjem strategije razvoja iskoristimo sve benefite tokom perioda povlašćenog statusa, a u cilju unapređenja izvoza i poboljšanja saradnje sa američkim kompanijama", navode u aranđelovačkoj fabrici.

Veći izvoz i žestokog pića

Povećanje izvoza na američko tržište za do 10 do 12 odsto beleže i u kompaniji Flores iz Divostina kod Kragujevca, koja je žestoka pića na to tržište izvezla u vrednosti od oko 130.000 dolara. Ova kompanija, pored Žute ose kao visokokvalitetnog brenda šljivovice, proizvodi i Belu osu, Srpsku lozu, Žutu lincuru. "Najviše je izvezeno u Čikago i Njujork. Od ukupnog broja izvezenih boca žestokog pića, oko 80 odsto je Žuta osa. Na američko tržište izvezli smo i lozovaču i Belu osu", izjavio je direktor Floresa, Miomir Pljakić i istakao da se izvoz na američko tržište širi, bez pompe i reklame.

Kvalitet vina doprineo povećanju tražnje

Vlasnik vinarije Aleksandrović u Vinči, kod Topole, Božidar Aleksandrović, izjavio je da je do sada na američko tržište izvezeno vina u vrednosti od oko 100.000 dolara. "Očekujemo do kraja godine još jednu veću isporuku", rekao je Aleksandrović i dodao da su prisutnost na tržištu i kontinuitet kvaliteta vina doprineli povećanju tražnje. Prema njegovim rečima, na tržište SAD-a ta vinarija je izvezla najpoznatije brendove i to belo vino Trijumf i crveno vino Regent.

Osim američkog, rast zabilježen i na drugim tržištima

Izvoz bezalkoholnih i alkoholnih pića Šumadije, kao i Pomoravlja, prema podacima Regionalne privredne komore Kragujevac, beleži dobre rezultate, ne samo kada je reč o izvozu na američko tržište, već i u druge zemlje sveta, pri čemu ostvaruje značajan suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. "Za prvih sedam meseci ove godine na inostrana tržišta plasirano je bezalkoholnih i alkoholnih pića u vrednosti od 6,8 miliona dolara, a vrednost uvoza iznosi 25.000 dolara", ističu u Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Vina Izvoz Rakija Šumadija Amerika Mineralna voda Knjaz Miloš Flores Vinarija Aleksandrović Carina Strategija izvoza Povećanje prodaje Bescarinski izvoz Žestoka pića Miomir Pljakić Božidar Aleksandrović

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pošto #mojepovrće kasni jer smo na velikoj nadmorskoj visini pa sve stiže kasnije, plastenik bi nam... Pročitaj celu belešku »