Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni kombinat Beograd
  • 03.01.2018. 14:00

Amerikanci žele PKB?

Poljoprivredni kombinat Beograd mogao bi da kupi američko-kanadski konzorcijum.

Foto: geralt / Pixabay
  • 182
  • 8
  • 0

Dok se očekuje izveštaj privatizacionog savetnika, koji treba da definiše najoptimalniji način za privatizaciju Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), Blic piše da je američko-kanadski konzorcijum, koji se bavi stočarstvom i proizvodnjom voća, zainteresovan za privatizaciju ili strateško partnerstvo.

Ulaganja od 100 miliona evra

Navodi se da je reč o firmama koje imaju izuzetno visoke međunarodne reference i da su vrlo ozbiljno definisali svoje planove za svaki od modela privatizacije, koji bi država ponudila. Dodaje se da imaju nameru da nastave poljoprivrednu proizvodnju.

"Prema njihovim procenama, da bi kombinat dostigao staru slavu, ali i ušao u red savremene poljoprivredne proizvodnje, potrebno je ulaganje od 100 miliona evra. Pored toga, oni su spremni i da radnicima predstave strategiju razvoja kompanije u narednih pet godina. Problem može da predstavlja višak zaposlenih, ali država je spremna da tu pritekne u pomoć i isplati deo socijalnog programa. Ipak, treba sačekati šta će reći privatizacioni savetnik. Kada se to završi, očekuje se da će biti raspisan prvi obavezujući poziv za privatizaciju PKB-a. Tada se očekuje da će i američko-kanadski konzorcijum konkretnije predstaviti svoje namere", piše Blic.

Sindikalci za strateško partnerstvo

Predstavnici sindikata rekli su da je isključivo ugovor o strateškom partnerstvu prihvatljiv. Smatraju da investitori moraju da se obavežu za nastavak proizvodnju u istom obimu i očuvanje radnih mesta, uz zadržavanje države kao većinskog vlasnika.

Foto: geralt / Pixabay


Izvori

Blic


Tagovi

Poljoprivredni kombinat Beograd Američko-kanadski konzorcijum Privatizacija Strateško partnerstvo


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!