Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 06.05.2016. 07:30

Analiza kukuruza na aflatoksin još nije gotova

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da su uzorci kukuruza za koji se sumnja da sadrži aflatoksin poslati u laboratoriju, ali da analiza još nije gotova.

  • 269
  • 11
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da su uzorci kukuruza za koji se sumnja da sadrži aflatoksin poslati u laboratoriju, ali da analiza još nije gotova.

Podsetimo, Evropski sistem za brzo uzbunjivanje za hranu RASF nedavno je obavestio službe u Srbiji da je pronađen aflatoksin u proizvodima od kukuruza. Kako je rečeno u resornom ministarstvu, notifikacija koja se odnosi na nalaz aflatoksina B1 u kukuruzu odnosi se na kukuruz koji je namenjen kupcu u Italiji. "Nakon dobijanja obaveštenja Uprava za zaštitu bilja - fitosanitarna inspekcija je izvršila kontrolu kod izvoznika pri čemu su uzeti uzorci i poslati su na analizu u laboratoriju. Analiza uzorkovanog kukuruza još nije gotova", kažu u ministarstvu.

Podsetili su da je u toku 2015. i 2016. godine fitosanitarna inspekcija proveravala da li u kukuruzu roda 2015, kod oko 250 skladištara odnosno poljoprivrednih gazdinstava, ima mikotoksina. Do sada je, kako navode, uzeto oko 700 uzoraka i u 15 uzoraka je utvrđen povećan sadržaj mikotoksina.


Izvori

beta.rs


Tagovi

Aflatoksin Analiza kukuruza Ministarstvo poljoprivrede Mikotoksini RASF Hrana

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.