Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz maline
  • 07.09.2015. 16:30

Ariljska malina za svetsko tržište

Prezentacija ariljske maline na Svetskoj izložbi, Expo Milano 2015, pokazala da Srbija ima sa čim da izađe na svetsko tržište.

Foto: depositphotos.com
  • 150
  • 6
  • 0

Predsednik Nacionalnog Društva za voćarsku proizvodnju Srbije, Božo Joković izjavio je da je prezentacija ariljske maline na Svetskoj izložbi, Expo Milano 2015, pokazala da Srbija ima sa čim da izađe na svetsko tržište, ali da je preduslov za to da ojačaju proizvođačka udruženja i zadruge proizvođača.

Na nedavno održanoj Svetskoj izložbi u Milanu pedstavljena je ariljska malina, a u zadruzi Agro eko voće, čiji je Joković direktor, navode da je održano par poslovnih sastanaka sa privrednicima iz Italije i ostalih zemalja.

Jačim proizvođačkim uduženjima do svetskog tržišta

"Prethodni ovakav sajam je bio 2010. u Šangaju, a sledeći 2020. u Dubaiju i pokazali smo svetu da imamo sa čim da se ponosimo", izjavio je Joković i istakao da Srbija mora da ojača proizvođačka udruženja i zadruge proizvođača kako bi se uzeo primat u svetskoj proizvodnji. Tom je prilikom ukazao i na brojne probleme koji su pratili proizvodnju, ali se na kraju ipak, sabrala zadovoljavajuća količina.

Na svetskom tržištu nedostaje maline

Na svetskom tržištu i dalje je prisutan nedostatak maline, pa se mora dosta poraditi na sortimentu i sadnom materijalu, kao i izgradnjama hladnjača i preradnih pogona za dobijanje finalnog proizvoda. "Moramo se sami organizovati i tražiti pomoć države, gde smo, čini mi se, prvi put uspeli da prikažemo ljudima koji vode ovu zemlju da moraju prepoznati ozbiljan rad i zalaganje poljoprivrednika, koji hoće da imaju sigurnu proizvodnju i plasman na tržište", kazao je Joković i za kraj dodao da je veoma značajno što su uspeli da se organizuju i uzmu učešće na jednom svetskom događaju uz pomoć komesarijata Vlade Srbije. Prema njegovom mišljenu, prezentacija od sat vremena, koju je pratila i degustacija, a u kojoj su učestvovali brojni gosti iz svih krajeva sveta, svetu je pokazala šta Srbija nudi i koje su joj mogućnosti kada je u pitanju proizvodnja malina.

Foto: depositphotos.com; ratmaner


Izvori

Tanjug


Tagovi

Svetsko tržište Zadruge Udruženja Expo Milano Božo Joković Voćarska proizvodnja Ariljske maline Svetska izložba Hladnjače Plasman

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao