Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biogorivo
  • 01.06.2015. 11:00

Audi od kukuruza proizveo gorivo bez nafte

Inženjeri su izdvojili glukozu iz kukuruza i proizveli tečnost pod nazivom e-benzin

Foto: depositphotos.com/rachel.m.whaley
  • 123
  • 5
  • 0

Prošloga meseca je Audi objavio kako su njegovi inženjeri proizveli dizel od ugljen dioksida i vode. Čini se da na tome ne planiraju stati te su već sada najavili sintetičko gorivo za čiju im proizvodnju nije potrebna nafta. Audijev partner na ovome projektu, poduzeće Global Bioenergies proizvelo je iz biljnih šećera prve decilitre ove tečnosti pod nazivom e-benzin, javlja IFL Science.

U proizvodnji e-benzina koristili su kukuruz iz kojeg su izdvojili glukozu. Njezinom preradom dobili su čisti gas izobutan. Ceo ovaj postupak izostavlja naftu, o čijem nestanku još za naših života govore crna predviđanja.

Gorivo od sunca, vode i ugljen dioksida

Audi ovaj proces planira uraditi još manje rasipnim, izbacivanjem kukuruza iz celog procesa. Pri tome bi se koristili samo voda, sunčeva svetlost, vodonik i ugljen dioksid. Audi ovime sprečava rizik da se u budućnosti usevi koriste u proizvodnji goriva, umesto u svrhe prehrane stanovništva, što bi moglo da izazove nestašice prehrambenih namirnica.

Očekuje se da ova inovacija neće doneti benefite samo automobilskoj industriji. Izobutan čestu primenu ima u aerosolima, plastici i rashladnim sistemima. Ukoliko dođe do primene na razini industrije, postoji mogućnost da se izobutan iz nafte potpuno zameni izobutanom stvorenim iz obnovljivih izvora energije. Inžinjeri se nadaju da će novi e-benzin u budućnosti potpuno zameniti trenutno gorivo.

Prvi decilitri e-benzina proizvedenog iz kukuruza

U planu otvaranje novih pogona

Audi tek treba sprovesti brojna istraživanja o uticaju novog goriva na automobilske motore, pre nego ono postane alternativa i krene u komercijalnu primenu. Mark Delkort, predsednik uprave preduzeća Global Bioenergies očekuje primenu ovoga alternativnog goriva vrlo brzo. "U ovome je trenutno izrazito važno pronaći obnovljive izvore energije kako bismo stvorili održivu budućnost", naglašava Rik Bokrat, zamenik predsednika Global Bioenergies-a.

Ono što sledi jeste gradnja i otvaranje novih pogona u Nemačkoj u kojima Audi planira proizvoditi 100 tona biljnog goriva godišnje.

Foto: depositphotos.com/rachel.m.whaley


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Ekologija Održivi razvoj Okoliš Biogorivo Automobilska industrija Audi Glukoza Izobutan Global Bioenergies E-benzin


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.