Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Daljinsko upravljanje
  • 28.05.2017. 11:00

Automatizovana protivgradna zaštita

Savremeni sistem protivgradne odbrane isproban je u nekoliko opština u Srbiji. Imam automatizovan lanser i radi na principu daljinskog upravljanja.

Foto: Just Me / Flickr
  • 1.440
  • 69
  • 0

Savremeni sistem protivgradne odbrane isproban je u nekoliko opština u Srbiji. Funkcioniše pomoću daljinskog upravljanja, pa se rakete ispaljuju sa automatizovanog lasera, bez strelaca.

Uspešne probe

16 daljinskih lansirnih stanica postavljeno je i isprobano u kruševačkoj, bruskoj i trsteničkoj opštini, kao i na prostoru Aranđelovca, Kosijerića, Sjenice i Topole. Od izdavanja komande do poletanja rakete potrebno je svega nekoliko sekundi.

"Automatski sistem zauzima parametre bitne za ispaljivanje raketa veoma tačno, a to su azimut i elevacija", objasnio je Mihajlo Vasić, šef radarskog centra Basara.

U Srbiji postoji 1.838 lansirnih centara. Ne radi 742: 440 zbog tehničke neispravnosti, a 302 zbog nedostataka strelaca.

Savremena oprema

Protivgradne stanice se napajaju solarno. Opremljene su lanserom, ali i sistemom za uzbunjivanje i blokiranje u slučaju prisustva ljudi ili bilo kakve opasnosti, kao i kamerom. Ovaj sistem razvila je "Trajal" korporacija iz Kruševca, zajedno sa Vladom Srbije i Republičkim hidrometeorološkim zavodom.

Foto: Just Me / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Mihajlo Vasić Protivgradna odbrana Automatizovan sistem


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u