Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivgradni sistem
  • 29.10.2018. 12:00

Automatski protivgradni sistem biće instaliran na teritoriji Valjeva

Cilj je da "raketaši" odu u prošlost, jer je sve teže angažovati ljude koji ispaljuju protivgradne rakete.

Foto: Pixabay / SturmjaegerTobi
  • 125
  • 5
  • 0

Novi automatski protivgradni sistem biće instaliran na teritoriji radarskog centra Valjevo, koji brani teritoriju površine od skoro 590.000 hektara. Ovde će sledeće godine biti postavljeno 99 automatskih lansiranih stanica, rekao je agenciji direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHZS) Jugoslav Nikolić, a prenose Novosti"U narednih nekoliko godina automatizacija će se proširivati, dok se potpuno ne automatizuju sve branjene teritorije, iz nadležnosti svih 13 radarskih centara u Srbiji".

Kako je naveo, Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo je novac, a uz stručnu pomoć RHMZ izvršena je nabavka i zaključen ugovor sa kompanijiom Trajal iz Kruševca, koja će obaviti instalaciju. Dodao je da je cilj da "raketaši" odu u prošlost, jer je sve teže angažovati ljude koji ispaljuju protivgradne rakete.

Rakete većeg dometa

Valjevski i Kolubarski okrug, bez teritorije opštine Ljig, sa opštinom Obrenovac, odabrani su jer je to najzapadnija branjena teritorija zemlje i jer oblaci, u 99% slučajeva, dolaze sa zapada, severozapada i jugozapada. 

"Automatizacija sistema će omogućiti eliminisanje i poslednje karike iz lanca, koja ima elemente subjektivnosti, ali i omogućiti optimizaciju broja lansirnih stanica. Umesto velikog broja lansiranih stanica baziranih na raketama malog dometa, imaćemo manji broj stanica baziranih na raketama većeg dometa. Njima će upravljati nadležni radarski centri", rekao je Nikolić.

Negativno dejstvo grada može se smanjiti i do 70%

Grad svuda u svetu nanosi ogromnu štetu poljoprivredi i nigde ne može potpuno da se spreči. Ipak, može se smanjiti negativno dejstvo obično između 30% i 50%, a ponekad i do 70%, u zavisnosti od tipa oblaka. Rakete u određene oblačne zone unosi reagens, koji sprečava formiranje većeg broja krupnijih zrna grada.

"Država pokušava da pomogne poljoprivrednicima na tri načina kada je reč o gradu: subvencionisanjem osiguranja, subvencionisanjem kupovine mreža porotvigradne zaštite i fiansniranje sistema za zaštitu od grada", podsetio je Nikolić.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Grad Automatski protivgradni sistem Valjevo Jugoslav Nikolić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.