Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 11.04.2021. 07:30

Ažurirana serija Yanmar robotskih traktora na japanskom tržištu

Osmišljeni da poboljšaju efikasnost upravljanja farmama uz istovremenu uštedu rada, novi autonomni "robot traktori" još su precizniji.

Foto: YouTube/screenshot
  • 117
  • 11
  • 0

Iz Osake stiže vest kako na japansko tržište početkom ovog meseca izlazi osvežena serija autonomnih traktora Yanmar.

Inače, ovaj poznati japanski proizvođač (s planom prodaje više od 100 jedinica godišnje) predstavio svoje dve serije traktora sposobnih za potpuni ili delimični autonomni rad još krajem 2018. kao odgovor na problem nedostatka adekvatne radne snage, poslednjih godina sve izraženiji zbog porasta "velike poljoprivrede" nakon konsolidacije manjih farmi u veća preduzeća. Tako su "robot traktori" sa autonomnim operativnim sistemom Smartpilot, Yanmarovom inovativnom informacijskom i komunikacijskom tehnologijom (ICT) koja koristi podatke o preciznom pozicioniranju i tehnologiju robota, upotpunili ovu bogatu proizvodnu liniju poljoprivrednih mašina.  

"Naši autonomni i robotski traktori osvojili su naklonost agrarne zajednice zbog svoje efikasnosti, pouzdanosti i tačnosti", izjavio je ovih dana Nagamori Masuda, predsednik Yanmar Agribusiness Co., Ltd., kompanije Yanmar Holdinga, ističući kako novi modeli poljoprivrednicima nude još veću vrednost s ojačanom tehnologijom pozicioniranja koja omogućuje više fleksibilnosti na terenu.

Za precizne radove pri manjim brzinama

Nove verzije ove dve (auto i robo) serije YT488A/498A/4104A/5113A od će sada koristiti više frekventnu antenu za stabilnu vezu kao i brže i tačnije pozicioniranje što rezultira još efikasnijom autonomnošću mašine.

Primanjem signala sa GNSS satelita na tri različite frekvencije, višefrekvencijska antena može da omogući sigurnu vožnju čak i ako je signal na jednoj od frekvencija prekinut. Uz to, vreme pozicioniranja smanjeno je za 75 odsto, što omogućuje početak rada praktično odmah po dolasku na teren. VRS tip više frekventnog sistema povećava pogodnost korišćenja kroz širu RTK pokrivenost.

S ojačanom tehnologijom pozicioniranja

Do sada je primanjem signala sa GNSS satelita i korekcije sa bazne stanice bilo moguće postići preciznost od ±3 cm. Novi sistem prima više frekventni signal koji omogućava traktoru da prima podatke o položaju lokalne referentne tačke kako bi odredio svoj položaj putem VRS-a. To znači da više nije potrebno instalirati Yanmar baznu stanicu i da se sistem može koristiti bilo gde, gde je dostupan mobilni signal.

Uz sve to, povećana stabilnost pozicioniranja omogućuje i nove vrste radova. Budući da je ono vrlo jako, moguće je izvesti precizne radove pri manjim brzinama od 0,5 km /h. Tako ranije neizvedivi zadaci poput kombinovane obrade zemjišta i obrade u grebenove robotski traktor sada može obavljati.

Dva načina rada

Spomenimo još kako traktori ove serije i dalje odlikuju dva načina autonomnog rada. Osim vožnje unapred, "Auto Mode" odnosno automatski način rada omogućava traktoru da automatski vozi u rikverc, zaustavlja se i skreće. U linearnom načinu rada ("Linear Mode") dok se određeni manevri poput okretanja izvode ručno, traktor može samostalno voziti napred-nazad dok obrađuje zemlju. Kombinovanjem se omogućuje prilagođavanje različitim operaterima u skladu s veštinom pojedinca i samog rada.

Rad i postavke kontrolišu se 10-inčnim tabletom koji, između ostalog, omogućava jednoj osobi upravljanje (čak i u rikverc) dve mašine, odnosno drugog traktora bez posade. Brojni senzori i kontrolna svetla pružaju bezbednost onima koji se nalaze u blizini robota.

Jedan je trakotr bez "posade"

Zanimljivo je da se, ako već posedujete Yanmar traktor, funkcije autonomnog rada i specifikacije robota mogu fabrički nadograditi, bez potrebe za kupovinom nove mašine.

Yanmar-ova misija "pružanja održivih rešenja usmerenih na izazove sa kojima se kupci suočavaju u proizvodnji hrane i iskorišćavanju snage" nastavlja i dalje, obećao je Masuda naglasivši kako rade na zadovoljavanju potreba kupaca istovremeno doprinoseći razvoju održive poljoprivrede.


Tagovi

Yanmar Autonomni traktor Poljoprivredna mehanizacija Roboti Senzori


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.