Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Enset
  • 02.12.2019. 19:00

Banana na steroidima može da preživi globalno zagrevanje?

U Etiopiji je koriste kako za ljudsku tako i za stočnu hranu, ali i kao građevisnki materijal, materijal za izradu ambalaže i lekova.

Foto: WikimediaCommons/Myself (Renata3)
  • 118
  • 5
  • 0

Opisana kao banana na steroidima, biljka enset (Ensete ventricosum), poznatija kao etiopijska, abesinska ili pak lažna banana, mogla bi biti značajna u doba kada se borimo sa globalnim zagrvanjem. 

Radi se o biljci koja naraste do 10 metara u visinu, a u Etiopiji je koriste kako za ljudsku, tako i za stočnu hranu, ali i kao građevisnki materijal, materijal za izradu ambalaže i lekova, navodi Reuters

Trpi i sušu i smrzavanje

"Ljudi kažu da je ovo novo čudo", kaže Džejms Borel, naučnik iz londonske Kraljevske botaničke kašte, koji istražuje potencijal ove biljke. 

Ono što je najvažnije u vreme klimatskih promena i sve sušnijih godina, istraživanja pokazuju kako je ova biljka otporna na sušu.

Borell kaže kako enset raste u širokom rasponu vremenskih uslova - od vrućine, preko magle do smrzavanja, a može se brati u bilo kom trenutku. 

Iako enset raste od Etiopije do Južne Afrike, kultivisan je samo u Etiopskim gorama što je zbunjivalo naučnike. 

Od skroba se izrađuje "kocho"

Ovu biljku nazivaju i "drvo protiv gladi", a bila je na popisu neobičnih sastojaka koje su istakli vodeći lodonski kuvari na nedavno održanom događaju koji podstiče raznolikost hrane

Ova biljna vrsta u bliskom je srodstvu sa bananom, sam plod je pun semenki i nije jestiv. Mešutim, skrobno tkivo iz samog debla kao i podzemne lukovice, mogu težiti do 100 kilograma pa se koristiti kao hrana. Ovi delovi biljke pre upotrebe moraju da se fermentišu, a nakon toga koriste se u pripremin jela koje Etiopljani nazivaju "kocho". 

Ješak Fantu, upravnik etiopijskog restorana u Londonu kaže kako je ovo jelo za Etiopljane ono što su "riba i krompirići" (fish and chips) za Britance. 


Tagovi

Enset Etiopijska banana Abesinska banana Kocho Etiopija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.