Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko sistem
  • 12.12.2020. 10:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Platičevo

Bara Trskovača - eko sistem zaštićenih vrsta koji treba promovisati

Pored nadaleko poznatih i površinom dosta značajnijih Obedeske bare i Zasavice, Bara Trskovača je najmanje, svega 168,15 ha i svakako najmlađe: pod zaštitom je tek nešto manje od osam godina.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 349
  • 203
  • 0

Odavno je poznato da "svi putevi vode kroz Rumu". Ako se nekad zaputite nekim od tih puteva, onaj prema Šapcu će vas podsetiti da skrenete u selo Platičevo i posetite jedno od tri vlažna područja Srema. Pored nadaleko poznatih i površinom dosta značajnijih Obedeske bare i Zasavice, ovo je najmanje, svega 168,15 ha i svakako najmlađe: pod zaštitom je tek nešto manje od osam godina. U pitanju je Bara Trskovača kojom gazduje Turistička organizacija Opštine Ruma, a ime je dobila po trsci, karakterističkoj barskoj biljnoj vrsti.

Reč je o očuvanom staništu autohtonih vrsta riba, a to su zlatni karaš i linjak. To su vrste koje nestaju. Istovremeno, voda je dobrog kvaliteta, čista je i bistra, a dobar deo bare je zadržao barske karakteristike i pored melioracionih radova. Istraživački tim je na ovom području pronašao - devet vrsta vilinih konjica, od kojih su neki zaštićene vrste, a jedna je i indikator nezagađene prirode.

Značajan eko sistem

U Bari Trskovači ima i pet vrsta gmizavaca, sedam vrsta vodozemaca, 72 vrste ptica koje su i slabije istražene, kao i brojni sisari...Ukoliko bi se bara revitalizovala bila bi i stanište ptica, među kojima je i čaplja-kašikara koja je takođe, zaštićena vrsta.

Ukoliko bi se bara revitalizovala bila bi i stanište ptica

"Bara Trskovača je jedino zaštićeno stanište na teritoriji opštine Ruma i veoma značajno plavno područje reke Save. To je značajan eko sistem. S obzirom da je Trskovača ograđena oranicama koje se obrađuju veoma je teško naći i uspostaviti ravnotežu u revitalizaciji i njenom upravljanju, pošto ona prolazi kroz različite promene koje doprinose pogoršanju njenog staništa", kaže Tatjana Došen v.d. direktora Turističke organizacije Opštine Ruma dodeljenoj na upravljanje ovo zaštićeno stanište 2011. godine.

Mere i aktivnosti na razvoju eko turizma

Od tada ova organizacija značajan deo svoje delatnosti posvećuje upravo revitalizaciji i aktivnim merama zaštite koje sprovode u ovom području koje se štiti dvojako zbog biodiverziteta i zbog vrednosti samog staništa. A da je važno čuvati prirodno okruženje i podizati svest o značaju vode za opstanak jednog društva, složila se i Došen.

"Turistička organizacija Opštine Ruma sa merama unapređenja staništa takođe sprovodi i mere i aktivnosti na razvoju eko turizma. Bara bi trebalo da se razvija kao samoodrživi eko sistem uz razumno razvijeni turizam kojii je prilagožen prirodnim vrednostima."

Carska bara - stanište zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, ali ne i komaraca

Turistička organizacija opštine Ruma teži da uporedo sa merama revitalizacije preduzima korake u obezbeđivanju uslova za prijem posetilaca, naročito mlađih generacija, jer je ovo prirodno blago u opštini Ruma veoma dobar primer za edukaciju o prirodnim vrednostima koje treba čuvati i rasti sa njima i uz njih. Vizitorski centar "Izvorac" i kula osmatračnica osnovna su infrastruktura ovog područja i temelj za razvoj receptivnog ekoturizma.

Uzimajući u obzir karakteristike predela i aktivnu poljoprivredu proizvodnju, ohrabruje se postavljanje temelja samoodrživosti područja: kako se velika sredstva izdvajaju na mašinsko košenje, plan je da se omogući i podrži ispaša i boravak stoke na samom staništu sa minimalnim napuštanjem terena i odlaskom u seoske staje. Organska poljoprivreda je budućnost i takođe je potrebno stalno podsticati poljoprivrednike konkretnim merama uz prikaz ekonomske dobiti i dobar investicioni plan.


Tagovi

Eko sistem Tatjana Došen TO Ruma Bara Trskovača Zaštićene vrste Zlatni karaš Linjak Čaplja kašikara Organska poljoprivreda Eko turizam


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".