Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ginisov rekord
  • 01.01.2023. 15:00

Baštovan srušio rekord - proizveo najduži praziluk na svetu

Derek Hulme je uspeo da proizvede najduži praziluk, a na jesenjem sajmu je oboreno 11 rekorda.

Foto: Facebook/DerekHulme
  • 232
  • 52
  • 0

Derek Hulme, baštovan amater iz Stoke-on-Trenta, u Ujedinjenom Kraljevstvu, zvanično je uzgajivač najdužeg praziluka na svetu prema podacima Ginisove knjige rekorda. Njemu je pošlo za rukom da proizvede primerak ovog povrća dug 143,2 cm. Prosečna veličina praziluka kojeg možemo pronaći na policama supermarketa se kreće oko 30,5 cm, a širok je 2,5 do pet centimetra.

Rekordno povrće predstavljeno je na godišnjoj manifestaciji CANNA UK National Giant Vegetables Championships 2022. koja se održava svakog septembra na sajmu Three Counties Showground u Malvernu, Worcestershire, UK. Predstavljene su rekordni primerci bundeve i repe koja je bila duga preko 4,6 m.

Tajna uzgajanja

Hulme je pažljivo uzgajao primerke za izložbu u zaštićenom politunelu iz semena sorte bugarskog dugog. Korišćenje politunela pomoglo je vrtlaru da produži sezonu rasta, omogućavajući da se njegova veličina razvije daleko iznad očekivanja, a istovremeno čuva štetočine podalje i smanjuje štetu uzrokovanu vremenskim prilikama.

Hulme ostvario dečački san da osvoji svetski rekord

Kao uzgajivač sa iskustvom od preko 30 godina u uzgoju cveća i povrća, Hulme je novajlija u uzgajanju velikog povrća, ali je imao dečački san da osvoji svetski rekord. On i nekoliko drugih uzgajivača su 2019. dobili paket od 30 semenki bugarskog dugog u pokušaju da uzgoje prvi svetski rekord za najduži praziluk. U tome ih je sprečila pandemija i ograničenja vezana za COVID-19.

"Ove godine sam se prijavio na Malvern, CANNA UK National Giant Vegetable Championships i konačno sam zvanično osvojio titulu Ginisove knjige rekorda za najduži praziluk na svetu."

Oboreno 11 rekorda

Samo ove godine oboreno je 11 novih rekorda na gigantskim takmičenjima u povrću, među kojima možemo nabrojati:

  • najteži patlidžan od 3,362 kg koji je proizveo Peter Glazebrook;

  • najduža repa 4,605 m od Joea Atertona;

  • najteža poljska bundeva od 121,6 kg od Marka Bagsa;

  • najduža biljka krompira od 2.847 m koju je uspeo da proizvede Kevin Fortey.

Joe Aterton je 2021. osvojio najduži rekord za praziluk od 136 cm, a na ovogodišnjem takmičenju osvojio je nagradu za najdužu repu od 4,605 m što je najduži primerak ikad proizveden. Time je oborio vlastiti rekord iz 2019. godine. Njegova tajna je uzgajanje u plastičnim cevima.

Najduži krastavac na svetu je nešto ranije predstavio Sebastian Suski, a plod je dostigao dužinu od neverovatnih 113,4 cm.

 


Tagovi

Ginisov rekord Najduži praziluk Najduži krastavac Svetski rekord Gigantsko povrće


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]