Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 11.04.2018. 18:15

Baštovanski radovi u maju

U maju se hvata "poslednji voz" za završetak prolećne pripreme zemljišta, ali se i seje povrće, cveće, postavlja novi travnjak i proređuju plodovi na voćkama.

Foto: Pixabaz / congerdesign
  • 5.579
  • 30
  • 0

Ove godine vremenske (ne)prilike dokazale su koliko zapravo poljoprivredni i baštenski radovi zavise od vremena. Taman kada su svi pomislili da je zimi došao kraj, nakon temperatura do 20 stepeni, mraz, sneg i niske temperature krajem marta nanele su veliku štetu biljkama. To je pouka da sa sadnjom i setvom na niskim temperaturama osetljivih kultura treba biti veoma oprezan.

Priprema zemljišta i gredica

U maju se hvata "poslednji voz" za završetak prolećne pripreme zemljišta. U bašti se u ovom period, prekopava zemljište i posipa se stajsko đubrivo ili kompost.  Zatim ide formiranje gredica. Ukoliko vam trebaju gredice za povrće, neka neka budu široke 120 cm, dok bi razmak između staza trebalo da bude od 30 cm. Ovo su idealne dimenzije, jer omogućuju obradu gredica sa obe strane. Gredice ne bi trebalo uzdizati, kako to obično pogrešno rade mnogi početnici baštovani. Naime, na uzdignutim gredicama zemlja se brže isušuje, pa biljke trpe sušu, odnosno tada se moraju češće zalivati. Uzdignute gredice imaju svrhu samo na vlažnom zemljištu.

Setva i sadnja povrća

Ako je suditi po dugoročnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, majske srednje dnevne temperature i količine padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka. Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. To znači da će se zemljište postepeno grejati, što je dobar razlog da se započne sa setvom kultura koje nisu toliko osetljive na mraz, a klijaju u toplom tlu. Reč je o: šargarepi, peršunu, paštrnaku, celeru, rotkvicama, cvekli, zelenoj salati i blitvi. Taman kada ove bilje izniku, biće i toplije vreme, pa će one i brže napredovati.

Šargarepa
Maj je vreme za sadnju šargarepe (Pixabay/ klimkin)

Sa sadnjom rasada osetljivih povrtarskih kultura trebalo bi da se pričeka, pošto im niske noćne temperature ne prijaju, a mogle bi im čak i naškoditi, Tu spadaju: paprika, paradajz, patlidžan, krastavci, tikvice.

Ukoliko rešite ipak da posejete na otvorenom prostoru krastavce, tikvice ili boraniju, primenite agrofoliju, kojom ćete u kritičnom periodu pokriti te osetljive biljke. Za krompir važi isto, jer kada nikne, veoma je osetljiv na mraz.

Zaštitite povrće agrotekstilom

Sezonsko cveće

Uveliko je u prodaji rasad jednogodišnjeg sezonskog cveća. Ukoliko želite da vam uspe, najbolje bi bilo da ga sadite na otvorenom tek posle 15. maja.  Nestrpljivi ljubitelji cveća žele da što pre imaju šarene i cvetne vrtove ili balkone i terase, pa ukoliko želite ranije da ga zasadite, budite oprezni, jer ako "udari" kasni mraz, cveće treba zaštiti ili uneti u toplije prostorije.

Vodite računa da kada kupujete rasad da on treba da ima zdrav koren krem do bele boje, otvoren bar jedan cvet, kao i da mu se vide ostali pupoljci!

U maju se mogu sejati kadifice, lepe kate, dalija i druge vrste, a mogu se posaditi i lukovice gladiola, dalija, ljiljana.

Travnjak

Maj je idealan mesec za podizanje novog travnjaka, kako setvom tako i travnim busom. Zemljište treba temeljno pripremiti i usitniti. Seje se 25 do 50 grama semena parkovske travne smese po metru kvadratnom. Nakon što ste posejali travu, seme se plitko izgrablja u tlo i povalja valjkom ili lopatom potisne u tlo. Kada seme nikne, ili kada postavite travni busen, a ukoliko nastupi suša, trebalo bi svakodnevno da zalivate, pošto su tek iznikle trave veoma osetljive na sušu.

Voćnjak

I kada je voćnjak u pitanju, u maju i dalje traje obrada zemljišta. U ovom period bi trebalo prorediti plodove voćaka i ukloniti mladare u novijim zasadima. Ovo je i idealan mesec za kalemljenje i čisćenje podloga. A počinje i prva berba jagode, višnje i trešnje.

Za hemijsko proređivanje cvetova i plodova važan je pravi momenat


Tagovi

Baštovanstvo Sadnja povrća Proređivanje voća Priprema zemljišta Setva travnjaka Gredice


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić