Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 23.06.2020. 16:00

Bayer Farm: Otkrijte najbolja rešenja protiv korova do 5. jula na virtuelnom Danu polja

Na ogledima predstavljamo najbolja i najinovativnija rešenja za borbu protiv korova. Ove godine ćemo vas na jedan nov način sprovesti kroz sve ono što smo napravili u toku sezone. Bayerov tim i dalje vam stoji na raspolaganju, dobrodošli, zovite nas, šaljite komentare, poručuje Zoran Petrović ispred kompanije Bayer.

Foto: Bayer
  • 520
  • 29
  • 0

Dan polja kompanije Bayer ove godine održava se u potpuno drugačijim uslovima. Iako je virus korona odložio mnoge manifestacije, poljoprivrednici ipak imaju mogućnost da posete Dan polja i 2020. godine, ali u virtuelnom svetu.

Kroz digitalni Dan polja proizvođači će moći da posete dva ogledna polja od kojih se jedno nalazi u Sirigu, a drugo u Banatskom Novom Selu. Virtuelnim obilaskom ogleda moći će da posete useve kukuruza, pšenice, šećerne repe i uljane repice, kao i ogled u kojem se pratila populacija rezistentnih korova.

"Na ovom ogledu predstavljamo najbolja i najinovativnija rešenja za borbu protiv korova. Ove godine, na jedan nov način, ne kao do sada gde smo se zajednički okupljali i prošetali kroz njivu, sada ćemo da vas sprovedemo kroz sve ono što smo napravili u toku ove sezone. Bayerov tim i dalje vam stoji na raspolaganju, dobrodošli, zovite nas, šaljite komentare", poručuje Zoran Petrović ispred kompanije Bayer.

Na adresi: BayerFarm, bićete u prilici da neograničeno posećujete Bayer portal sve do 05. jula 2020. godine.

Ogledno polje u Banatskom Novom Selu, odnosno IWM platforma, prikazuje pojavu, praćenje i suzbijanje rezistentnih korova. Parcela Željka i Zorana Sefkerinca, na kojoj se ogled nalazi, je zaražena divljim sirkom rezistentnim na herbicide iz grupe ALS inhibitora (herbicidi koji su praktično jedino "hemijsko oružje" za suzbijanje ovog korova u kukuruzu). Na ovom polju Željko i Zoran uzgajali su kukuruz, pšenicu i suncokret, a u procesu proizvodnje primenili su sve što je neophodno.

Ogledno polje u Banatskom Novom Selu

"Ovo polje je platforma za integralno suzbijanje korova gde smo mi u periodu od tri godine pokušali da demonstriramo i pokažemo kakav bi to bio jedan od mogućih modela uključivanja svih raspoloživih mera za suzbijanje korova u određenim uslovima. Proizvođači će na digitalnoj platformi moći da sagledaju sve što je potrebno za razumevanje rezistentnosti korova jer smo se potrudili da ovaj fenomen i pojavu posvetlimo tako da će svi posetioci naše platforme moći da saznaju neke osnove i osnovne odgovore na pitanja kao što su šta je rezistentnost, kako nastaje, kako je moguće dokazati je", objašnjava Vladimir Ljubičić ispred kompanije Bayer.

Tehnologija zaštite na pšenici i kukuruzu, ali i suzbijanje korova kod šećerne repe

Ogledno polje u Sirigu nalazi se na parceli Agrodinamike DOO na kojoj su rađeni usevi pšenice, šećerne repe i kukuruza. Posetioci onlajn Dana polja imaće priliku da vide tehnologiju zaštite na pšenici i kukuruzu, ali i suzbijanje korova kod šećerne repe uz pomoć novog preparata Betanal Tandem i Conviso Smart tehnologije.

Ova postavka je rađena u skladu sa našom tradicijom gde, na jednom izabranom lokalitetu, u određenoj grupi useva, pokušavamo da prikažemo poljoprivrednim proizvođačima šta je to ono najbolje kada su u pitanju Bayer rešenja koja mogu da primene na svojim parcelama i da za uzvrat dobiju jednu uspešnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju", dodaje Ljubičić.

On dalje ističe da će posetioci, kroz Dan polja, moći da vide i nekoliko novina posebno izdvajajući Bayer DEKALB hibride kukuruza, zatim program zaštite u samom kukuruzu koji je jedinstven i koji povezuje sve te hibride.

"Posejali smo DEKALB hibride sa vrhunskom genetikom uz kompletnu agrotehniku i zaštitu bilja koja je krenula od samog tretmana semena pa preko herbicida. Na taj način smo želeli da pokažemo da integralnim pristupom možemo da ostvarimo i vrhunske rezultate. Prednosti DELKALB hibrida su u tome što ta genetika pruža visok genetski potencijal i visoku stabilnost odnosno mogućnost da i u nepovoljnim vremenskim prilikama ostvarimo vrhunske rezultate. Kod ovih hibrida je karakteristično i brzo otpuštanje vlage. Izbegava se fuzarijum i takođe se dobija jak korenov sistem sa čvrstom stabiljkom tako da kukuruz ne poleže u slučaju jakih vetrova", napominje Boris Tepić iz kompanije Bayer.

Proizvođači imaju priliku da vide i zaštitu pšenice kroz integralan pristup koji podrazumeva da se kreće od samog semena kako bi se obezbedili dobri sklopovi i zaštitila gajena biljka u fazama kada je najosetljivija. To, napominje Tepić, omogućava da se pšenica razvija bez prisustva bolesti i da bude zaštićena od insekata.

Šećerna repa - kraljica polja

"Tu su i usevi šećerne repe gde smo prikazali da i odlaskom nekih aktivnih materija sa našeg tržišta zaštita šećerne repe i dalje je ne samo moguća nego da je i dalje na vrhunskom nivou", ističe Ljubičić.

Osim zaštite kukuruza, šećerne repe, pšenice, rezistentnosti, kroz deo "prezentacija", na onlajn platformi Dana polja, proizvođači se mogu upoznati i sa mehanizmima delovanja herbicida, tehnologijom proizvodnje uljane repice i herbicidima uljane repice.

Digitalni dan polja predstavlja i proizvode Propulse i Acceleron. Naime, Propulse u suncokretu omogućava zeleni efekat u listovima, zdraviju glavicu i veći prinos. Preporuka je tretirati preventivno od faze 6-8 listova pa u zavisnosti od vremenskih uslova ponoviti tretman u krajnoj fazi butonizacije ili na početku cvetanja. Količina primene je jedan l/ha. Acceleron predstavlja zaštitnu materiju za seme kukuruza. U pitanju je kombinacija hemijske i biološke aktivnosti koji ima za cilj da poboljša nicanje i zaštitu biljaka u početnoj fazi razvoja protiv prouzrokovača bolesti. Više o ovim proizvodima i primeni, svi posetioci mogu pročitati u odeljku "Stručni deo".

Podsetimo da kompanija Bayer već 14 godina održava svoje dane polja, a ovogodišnji digitalni dan polja trajaće do 5. jula. Registracija je jednostavna, a nakon što se proizvođač jednom uloguje, neograničeno može pristupati sadržaju i video materijalu. Moguće je postavljati pitanja stručnom timu, ali i ostavljati i komentare i utiske o sadržaju koji pruža ova platforma.

Više informacija pogledajte u videu ispod:


Foto prilog


Tagovi

Digitalni dan polja Bayer Farm Zoran Petrović Vladimir Ljubičić Boris Tepić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.


Partner

Bayer d.o.o

Omladinskih brigada 88b, 11070 Beograd, Srbija
tel: +381 11 20 70 200, e-mail: office.support.rs@bayer.com web: https://www.cropscience.bayer.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D