Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održiva poljoprivreda
  • 05.09.2019. 17:00

Bayer formirao prvu Njivu budućnosti u Austriji

Bayer je u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom školom Holabrun, iz Donje Austrije nedavno formirao prvu Njivu budućnosti u toj državi. Ovaj projekat je 14. ove vrste u svetu, ali ipak i nešto drugačiji.

Foto: Bayer
  • 214
  • 10
  • 0

Bayer je u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom školom Holabrun,iz Donje Austrije nedavno formirao prvu Njivu budućnosti u toj državi. Ovaj projekat je 14. ove vrste u svetu, ali ipak i nešto drugačiji. 

Saradnja sa Poljoprivrednom školom Holabrun je jedinstvena. Dok su ostale Njive budućnosti osnovane zajedno sa poljoprivrednim gazdinstvima, saradnja sa školom u prvi plan ističe ciljeve kao što su podizanje svesti, pružanje informacija i predstavljanje ovog koncepta u praksi. "U Holabrunu možemo da testiramo praktičnu vrednost modernih rešenja. Sa odgovornim ljudima Poljoprivredne škole povezuje nas sličan, a neretko i isti pogled na mnoge teme", naglašava Karl Nojbauer, direktor firme Crop Science u Austriji.

Osim u Austriji, Forward Farm-e osnovane su u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Holandiji, Nemačkoj, Španiji, Sjedinjenim Državama, Argentini, Čileu i Brazilu.

Koncept održive poljoprivrede

ForwardFarming globalna je platforma znanja pomoću koje se ispituju i demonstriraju mogućnosti sprovođenja koncepta održive poljoprivrede u praksi. Poljoprivredna gazdinstva vode nezavisni partneri i na njima se primenjuju različiti pristupi kompanije Bayer, ali i drugih dobavljača usluga. Partneri odlučuju koji će se pristupi primeniti.

U Holabrunu nije u prvom planu samo isplativost već i efikasnost savremenih rešenja. Cilj je da se u praksi proveri usklađenost inovacija i održive poljoprivrede sa ekološkom i društvenom odgovornošću. Jedan od primera jeste Phytobac™, koji je razvio Bayer. Ovaj biološki sistem namenjen je zaštiti voda, odnosno, njegovom primenom sprečava se da zagađivači koji se mogu osloboditi tokom punjenja i pranja uređaja za zaštitu bilja, dospeju u postrojenja za prečišćavanje i okolne vode.

Poljoprivreda kao deo rešenja velikih izazova

Poljoprivreda se suočava sa sve većim izazovima. Globalno gledano, prema podacima UN, potrebno je udvostručiti proizvodnju hrane između 2009. i 2050. da bi se uspešno prehranila rastuća svetska populacija. Međutim, poljoprivredne površine nije moguće proizvoljno proširivati. Ni Austriju nisu mimoišla ova dešavanja i tokovi. Država često nije u mogućnosti da proizvede dovoljne količine proizvoda biljnog porekla kojima bi zadovoljila sopstvene potrebe. Domaćom proizvodnjom pokriva se 86% potreba za žitaricama, 56% potreba za povrćem, 40% za potreba voćem, 27% potrebe za biljnim uljima- stanje iz avgusta 2017. "Ključno je pitanje koliko moderna mora da bude poljoprivreda kako bismo izašli na kraj sa zahtevnim izazovima koji su pred nama", kaže Nojbauer.

Održivost, inovativnost i dijalog

Peter R. Miler, generalni direktor CropScience u Nemačkoj i rukovodilac klastera Crop Science Nemačka -Austrija, precizira: "Kada govorimo o modernoj poljoprivredi, time mislimo na održivu, inovativnu i ekološku poljoprivredu. Održivost podrazumeva zaštitu zemljišta, biološku raznolikost, nisku potrošnju vode i pitanje okvira u kojima je moguće proizvesti kvalitetnu hranu na ograničenoj površini. Inovativna poljoprivreda uključuje visokokvalitetno seme, zaštitu zemljišta, integralnu zaštitu bilja, digitalna rešenja i savremene strategije đubrenja. Na kraju, cilj ovih mera je uspostavljanje poljoprivredne proizvodnje koja štedi resurse, npr. kroz smanjenu potrošnju vode, preciznu zaštitu bilja i očuvanje biodiverziteta”.

Pametna poljoprivreda: Da li je moguće razviti ovaj koncept i kod nas?

Uz nove tehnologije, smanjenu količinu sredstava za zaštitu bilja i njihovu preciznu primenu, Bayer namerava da smanji uticaj na životnu sredinu za 30 odsto do 2030. godine. Kako bi postigla ovaj cilj, kompanija se usredsređuje na saradnju, otvoreni dijalog i transparentnost. 

"Kako bismo doprineli postizanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, moramo voditi računa da naše inovacije jačaju sklad u društvu, ali i da promovišu istinski održiv, sveobuhvatan razvoj globalnih zajednica", zaključuje Miler.


Tagovi

Održiva poljoprivreda Nove tehnologije Proizvodnja hrane Njiva budućnosti Forward Farme Poljoprivredno gazdinstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta