Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roundup
  • 21.11.2023. 15:00

Bayer mora da plati 1,56 milijardi dolara odštete zbog Roundup herbicida

Bayer, nemačka hemijska i farmaceutska kompanija će da se žali na ovakvu presudu. Navode da su decenije istraživanja pokazala da su Roundup i njegov aktivni sastojak, glifosat, bezbedni za ljudsku upotrebu.

Foto: Depositphotos/Pixavril
  • 175
  • 17
  • 0

Bayer mora da isplati 1,56 milijardi dolara četvorici tužioca koji tvrde da je herbicid Roundup uzrokovao zdravstvene probleme uključujući i karcinom, odlučila je porota u Misuriju. Presuda je ovo, piše Reuters, zbog koje bi mogao da naraste pritisak investitora na kompaniju da promeni svoju pravnu strategiju.

Neodgovornost, greške i propusti?

Prema dokumentima sa suda, porota je zaključila da je Bayer-ov Monsanto kriv zbog neodgovornosti, grešaka u proizvodnji i propusta da upozore na potencijalne opasnosti korišćenja herbicida Roundup. 

Valori Ginter iz Nju Jorka, Džimi Dredžer iz Misurija i Daniel Anderson iz Kalifornije dobili su po 61,1 milion dolara odštete i po 500 miliona dolara tzv. kaznene odštete. Svima je dijagnostifikovan Non-Hodgkinov limfom za koji tvrde da je uzrokovan korišćenjem navedenog herbicida na njihovim porodičnim imanjima. Četvrta osoba, Brenda Dredžer dobila je 100.000 dolara zbog štete koju je navodno pretrpela zbog bolesti svog muža.

Žaliće se na presudu

Bayer, nemačka hemijska i farmaceutska kompanija navodi da su decenije istraživanja pokazala da su Roundup i njegov aktivni sastojak, glifosat, bezbedni za ljudsku upotrebu.

Advokat Bart Rankin koji je zastupao podnosioce tužbe u ovom slučaju, saopštio je da je ova pobeda prva od mnogih. 

Ali, iz Bayera su saopštili kako će da se žale na ovu odluku. 

Ova je presuda, četvrti u nizu sudskih gubitaka za ovu kompaniju. Ranije ovaj mesec, "Union Investment", jedan od deset najvažnijih Bayerovih deoničara, pozvao je kompaniju da razmotri svoju pravnu strategiju te da se više angažuje oko postizanja nagodbi.

Prošle je nedelje Evropska komisija na deset godina produžila dozvolu za upotrebu glifosata, najčešće korišćenog herbicida u svetu. 

Protiv Bayera je podneseno oko 165.000 tužbi zbog negativnog uticaja na zdravlje, a koje je navodno uzrokovano Roundupom. U vlasništvu tog herbicida je od 2018. godine, kada je kupila agrohemijsku kompaniju Monsanto za 63 milijarde dolara.

U 2020. isplatila je većinu tada nerešenih slučajeva koji uključuju Monstanto, u iznosu do 10,9 milijardi dolara. Oko 50.000 zahteva i dalje je na čekanju.


Tagovi

Bayer Roundup Odšteta Glifosat Non-Hodgkinov limfom Herbicid


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?