Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bečki brend
  • 29.05.2022. 15:00

Beč ima sopstveni brend organskih proizvoda - Wiener Gusto

Trećina obradivih površina u posedu grada se obrađuje po organskim metodama, a proizvodi pod ovim brendom stižu na police u maloprodaji.

Foto: Depositphotos/goga18128.mali.ru
  • 64
  • 28
  • 0

Grad Beč raspolaže sa 2.000 hektara oranica i vinograda što ga čini jednom od najvećih organskih farmi u Austriji. Svi proizvodi će od sada biti objedinjeni pod novim brendom "Wiener Gusto". To je inicijativa kojom se žele podstaknuti građani da kupuju bio proizvode iz svog grada.

"Sa 'Wiener Gusto' Beč je jedini veliki grad koji ima organske proizvode iz sopstvene proizvodnje. Gradsko šumsko-poljoprivredno preduzeće je pokrenulo jedinstven projekat koji će dodatno unaprediti kvalitetu života u našem gradu", izjavio je gradonačelnik Mihael Ludvig.

Od sada i u maloprodaji

Do sada su ovi proizvodi sa bečkih površina bili dostupni samo u veleprodajama. Od 1. juna 2022. godine biće dostupan u maloprodaji prvi proizvod ovog brenda, meko organsko pšenično brašno tip 700. U planu je da do jeseni budu dostupni i drugi poput krompira, raženog brašna, lanenog ulja, sočiva, slanutka i organski uzgojenog mesa divljači.

Sledeće dve godine planirano je proširenje asortimana na suncokretovo i ulje kamelije, brašna od spelte, svežeg voća i sokova, a i tofu. Velika važnost se daje slobodnom uzgoju organskih svinja i goveda sa naglaskom na uzgoj mlečnih krava.

Doprinos zaštiti klime

Površine u vlasništvu grada se obrađuju organskim metodama, a đubrenje se obavlja kompostom što pomaže bioraznovrsnosti flore i faune, a i zdravlju zemlje. Takva zemljišta su ogromna zaliha karbona i zato daju suštinski doprinos zaštiti klime.

Jirgen Černohorski, član bečke uprave za klimu, istakao je važnost ovog stopostotnog bio proizvoda iz regionalnog uzgoja koji se odlikuje kratkom transportnom rutom što doprinosi zaštiti klime i sigurnosti snabdevanja hranom.

Osim toga, "Wiener Gusto" je deo regionalnog brenda "Bečka gradska žetva", tamošnje poljoprivredne komore, pod kojim se prodaju proizvodi koji potiču sa područja glavnog grada.

Od ukupno 5.700 hektara skoro trećina se obrađuje na organski prihvatljiv način. Grad na godišnjem nivou obezbeđuje 250.000 evra za svoje poljoprivrednike koji odluče da pređu na organsko gajenje. Sredstva su osigurana Ekološkim akcionim programom 2022+.


Tagovi

Beč Wiener Gusto Organska poljoprivreda Brend Bečka poljoprivreda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.