Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 07.04.2023. 15:30

Beleži se rast cena pšenice i kukuruza

Kukuruzom se, statistički, najviše trgovalo.

Foto: Depositphoto/MichaelAbramov
  • 394
  • 78
  • 0

Proteklu nedelju na robno- berzanskom tržištu obeležio je rast cena pšenice i kukuruza. Sojino zrno, usled slabe tražnje, zauzima najmanji udeo u nedeljnom prometu. Na Produktnoj berzi, ukupno je prometovano 3.700 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 103.263.000,00 dinara.

Statistički, kukuruzom se najviše trgovalo. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 22,70 do 24 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 23,52 din/kg bez PDV -a (25,87 din/kg sa PDV-om), što je rast od 4,23 odsto u odnosu na sedam dana ranije. Primetno veće, bilo je interesovanje kupaca za kukuruz sa povećanim procentom vlage.

Početkom nedelje ugovori za prirodno suv kukuruz do 16 odsto vlage zaključeni su po jedinstvenoj ceni od 22 din/kg bez PDV-a. Pojačana tražnja, uslovila je povlačenje ponude ovakve robe, te do daljeg trgovanja nije došlo.

Rast cene pšenice

Veća aktivnost na tržištu pšenice beležila se do sredine nedelje, kada dolazi do povlačenja i kupaca i ponuđača. U strukturi kupaca našli su se uglavnom trgovci i izvoznici, dok je udeo mlinara bio manji. Berzanski ugovori zaključeni su u širokom cenovnom rasponu od 23,50 do 26 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosi 24,67 din/kg bez PDV-a (27,13 din/kg sa PDV-om), pokazujući rast od 6,51 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Na tržištu soje i dalje se beleži izuzetno slaba aktivnost i na strani ponude i na strani tražnje. Sojino zrno prometovano je u rasponu od 56 do 56,50 din/kg bez PDV-a,uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosi 56,25 din/kg bez PDV-a (61,87 din/kg sa PDV-om).

Stočni ječam - 25 din/kg

Ponuda stočnog ječma kretala se u cenovnom opsegu od 25,00 do 25,50 din/kg bez PDV-a. Usled slabe tražnje, do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo.

Suncokretova sačma sa 33 odsto proteina prometovana je po ceni od 37 do 37,50 din/kg bez PDV-a.

Berza 3. - 7.4.

Tržišta žitarica i dalje su neodlučna zbog jačanja evra prema dolaru. Jačanje evra je deo konteksta u kojem bi kamatne stope u evro zoni trebalo da nastave da rastu, dok se u SAD politika Federalnih rezervi kreće ka snižavanju inflacije. U Indiji, sadašnje kiše smetaju žetvi pšenice, za koju se prognozira da će dostići 108 miliona tona. Ove vremenske prilike mogu uticati na kvalitet roda. Cene svih roba u Čikagu su juče pale jer su se popravile vremenske prilike i očekuje se da počne prolećna setva. Cene pšenice na Evronekstu nastavljaju sa snižavanjem, dok EU traži izvozna tržišta. Kukuruz je prati.

Egipat je pokrenuo tender za pšenicu sa isporukom od 10 do 20 maja i od 21 do 31. maja. Ovaj tender će razjasniti nivo prodajne cene ruske pšenice u kontekstu moguće donje granice koja još nije postala zvanična u Rusiji. Tržište žitarica je nastavilo sa padom zbog poboljšanih vremenskih prilika za setvu kukuruza i soje u SAD i zbog velikih zaliha u Evropi i nedostatka izvozne konkurentnosti pšenice. Evronekst će biti zatvoren u petak i ponedeljak.

U Čikagu pale cene svih roba

Cene svih roba u Čikagu su pale sredinom nedelje jer su se popravile vremenske prilike i zbog očekivanja početka prolećne setve. Posle poslednjeg trenda rasta, cene u Čikagu se konsoliduju. Vraća se optimizam oko prolećne setve sa dolaskom suvljih, blažih vremenskih prilika u severnim SAD. Uzimanje profita je u toku zbog makroekonomske neizvesnosti, ali takođe i zbog kraće nedelje sa produženim uskršnjim vikendom.

Tržište soje trpi pritisak brazilskog roda, sa sve više učesnika na tržištu koji podižu procene proizvodnje. Američka tržišta će biti zatvorena samo u petak.


Tagovi

Cena kukuruza Cena pšenice Cena soje Cena suncokretove sačme Produktna berza Jačanje evra Prolećna setva


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #životinje Hallooo... Ja sam sa farme nojeva u Paliću i od mog jednog jajeta mogu se najesti 6 osoba !