Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018
  • 06.07.2018. 16:15

Belgija proizvodi više od 2.500 vrsta piva, a poznate praline inspirirane su tabletama obloženim čokoladom

Da je naša ekipa bila na mestu Brazila, danas bismo od 20 sati u Kazanju odmerili snage sa Belgijom u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u fudbalu. Poljoprivreda ove zemlje čini tek 2% ukupnog BDP-a, a isto toliko stanovništva radi u poljoprivredi.

Foto: Bigstockphoto
  • 2.072
  • 13
  • 0

Lavirinti beskonačnih hodnika briselskih birokratskih kancelarija - kao da sam upala u kultni film Brazil koji je režirao Teri Giliam - slika je koja mi se pojavi u glavi kada pomislim na Belgiju. Ipak, svaki takav prostor ima i živopisnu kantinu u kojoj se događa život. Metaforički, takvu kantinu Belgije predstavljaju proizvodi kao što je čokolada, pivo, vafli. 

Kada upišete u Gugl pretraživač "belgian agriculture", dobićete nešto fotografija polja pšenice, šećerne repe, pokoji plastenik - ništa značajno. A onda upišite "belgian food industry". Prvo će iskočiti čokolada, pivo i vafli

Belgija većinu sirovina uvozi 

U čemu je stvar? Poljoprivreda Belgije čini tek 2% ukupnog BDP-a što je vrlo malo u odnosu na 27% koje se odnosi na industriju i čak 71% na usluge. Jednako toliko, tek oko 2% stanovništva radi u poljoprivredi. Većinu sirovina Belgija uvozi, prerađuje ih, te izvozi kao finalni proizvod jer, belgijska klima stvarno nije pogodna za kakaovac. 

Ali da bismo uopšte opisali poljoprivredni sektor, važno je dati nekoliko činjenica. Prostire se na 30.528 km² i ima više od 10,8 miliona stanovnika što je čini jednom od najnaseljenijih evropskih država. Većinu stanovnika čine Flamanci (oko 60%) koji žive u severnom delu zemlje - Flandriji, te Valonci (30%) u južnoj Valoniji. Svakako je važno podsetiti da je Belgija jedna od osnivačkih članica Evropske unije i NATO-a. U glavnom belgijskom gradu Briselu  sedište je te dve organizacije. 

Belgija - zemlja za sladokusce (Foto: Flickr/Jerick Parrone)

Peskovito zemljište na području uz okean, isušeno močvarno područje, peščano-glinovito zemljište i tek na jugu plodno zemljište, doline guste rečne mreže, brežuljkast kraj - kratke su crte geografskih obelžja Belgije, čiju površinu od 21% pokrivaju šume. Ono što je čini razvijenom zemljom je vrlo razvijena saobraćajna infrastruktura, raznolika industrija i trgovina. 

Nestaju male farme, a još uvek proizvode više? 

Oko 39% teritorija zemlje koristi se za neku vrstu poljoprivrede, uključujući i proizvodnju drvnih proizvoda. Oko 1% zemljišta koristi se za trajne useve. U belgijskoj poljoprivredi postoje dva glavna trenda. Prvi je nestanak malih porodičnih farmi, jer uzgojem poljopriverdnih proizvoda dominiraju velike poljoprivredne kompanije. Tokom nekoliko decenija, broj malih farmi smanjio se za čak 80%. 

Drugi veliki trend je širenje proizvodnog sektora. Kombinacija novih tehnologija u koje ulažu i naična istraživanja useva doveli su do toga da proizvode veće prinose pa iako ukupni broj poljoprivrednika opada, oni proizvode više. Na primer, između 1995. i 1999. godine proizvodnja useva porasla je za 9%. 

Krompira proizvode više od Danske, Nemačke i Austrije

Glavni usevi pod kojima su belgijske obradive površine uključuju ječam, kukuruz, krompir (proizvode ga čak tri puta više od Nemačke), šećernu repu, pšenicu, te voće i povrće. Tako je Belgija, prema podacima Eurostatove publikacije o evropskoj poljoprivredi, u 2016. godini proizvela svega 2.335 hiljada tona žitarica, 3.404.6 hiljade tona krompira, 4.0923.6 tona šećerne repe, ali i gotovo 260 hiljada tona paradajza, 385 hiljada tona šargarepe i 130 hiljada tona luka, što je više nego što proizvode jedna Bugarska ili Mađarska. Zemlja je samodovoljna u proizvodnji šećera, a oko 35%  belgijskih farmi bavi se proizvodnjom useva.

Krompira čak proizvode 25 puta više nego Danska, tri puta više nego Nemačka, 4,7 puta više nego Austrija i gotovo dva puta više nego Bugarska, te su kao takvi vrlo poznati po svojim prženim krompirićima. I mrze kada neko njihove pržene krompiriće naziva francuskim. 

Velik udarac stočarstvu dogodio se 1999. godine

Ipak, belgijskom poljoprivredom dominira stočarstvo, koje čini 65% nacionalnih farmi. Preostalih 35% odnosi se na proizvodnju useva. Kada govorimo o stočarstvu, Belgija najviše proizvodi govedinu, teletinu, živinu, jagnjetinu, svinjetinu i ćuretinu. Tako je u 2016. godini proizvela 278 hiljada tona mesa govedine, 1.061 hiljadu tona svinjetine i 461 tonu živine. 

Velik udarac belgijskom stočarstvu dogodio se 1999. godine, kada su goveda slučajno hranjena hranom koja je bila kontaminirana dioksinom, koji uzrokuje rak, zbog čega su zemlje širom sveta zabranile uvoz belgijske govedine. 

Mlečna industrija takođe nije zanemariva. Belgija je samodovoljna u potrebama za mlekom i maslacem. U 2016. godini proizvela je gotovo 4.000 hiljada tona uglavnom kravljeg mleka. 

Današnje praline inspirirale su tablete obložene čokoladom 

Belgija je velik uvoznik sirovina i to ne samo prehrambenih. Ona svoje proizvode plasira na destinacije širom sveta. Znate li da je Belgija najveći svetski izvoznik dijamanta i tepiha? Na drugom mestu su biljna vlakna, čokolada i margarin, na trećem je staklo, a na četvrtom jaja, bezalkoholna pića i automobili sastavljeni u Belgiji.  

Razni brendovi belgijskih čokolada (Côte d'Or, Neuhaus, Marcolini, Godiva, Leonidas, Guylian, itd.) nalaze se na policama širom sveta. Naime, 1857. godine Žan Nojhaus (Jean Neuhaus) bio je vlasnik poznate apoteke. Prodavao je pilule obavijene tankim slojem čokolade, kako bi prikrio njihov gorak ukus. Njegov unuk je kasnije dobio ideju, pa je umesto pilule, praline napunio slatkom kremom. 

Isto je i sa pivom, jer ko nije čuo za Stella Artois, Hoegaarden i Leffe pivo. Poznata su i njihova trapist piva kao što je Orval. Naime, Belgija proizvodi više od 2.500 vrsta piva, a izvozi više od 60% svoje proizvodnje. 

Belgijski krompirići - veći i sočniji od francuskih (Foto: Flickr/Cristina Valencia)

Vafli su tradicionalni su belgijski proizvod, koji je osvojio svet tokom Njuorškog svetskog sajma 1964. godine, a brend Jules Destrooper biskviti poznati su takođe širom sveta. Tu su i slični medenjacima Speculoos Lotus, koji su 2009. godine ostvarili neočekivani uspeh kada je prodato 5,5 milona tegli ovog proizvoda, koji se ubrzo naišao na policama Francuske i Holandije. 

Ono što je manje poznato jeste da je azaleja, ukrasna biljka raskošnih cvetova, belgijski proizvod koji se izvozi u nekoliko zemalja, na čelu sa Francuskom, koja čini 33% ukupnog uvoza. 

A fudbal? 

Skoro zaboravih zbog čega sva ova priča o Belgiji. Njihova reprezentacija je jedan od favorita, pa će reprezentacija Brazila biti dostojan suprarnik u četvrfinalnoj utakmici, koja će se održati danas, u 16 sati. 

Brazil - zemlja koja ima gotovo 300 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta

Belgija je svoju klasu itekako pokazala u poslednjoj utakmici protiv Japana, kada su u poslednjih 20 minuta dali tri gola. 


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Poljoprivreda Belgije Belgijska čokolada Belgijsko pivo Krompir Uvoz Izvoz Vafli World Cup 2018


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.