• Rezervat Uvac
  • 24.12.2019. 14:00
  • Zlatiborski okrug, Arilje

Beloglavog supa ubilo jato gavranova?!

Iznemoglog lešinara u letu je opkolilo jato gavranova i napalo, a uginuo je ubrzo posle pada na tlo. On je drugi uvački sup koji je stradao za kratko vreme.

Foto: Željko Dulanović
  • 1.865
  • 93
  • 0

Dvadesetak dana nakon Dobrile, stradao je još jedan beloglavi sup sa Uvca. Meštani Vigošte kod Arilja nisu uspeli da spasu lešinara koji je iznemogao doleteo u atar njihovog sela, a akcija bi verovatno i urodila plodom, da se na orla nije ustremilo jato gavranova.

Vigošte je vazdušnom linijom udaljeno svega 25 kilometara od Specijalnog rezervata prirode "Uvac", pa nije redak slučaj da beloglavi sup zaluta u ovo selo. Međutim, ptica koja se prošlog vikenda spustila na jedan od krovova izgledala je iznemoglo zbog čega je vlasnik kuće alarmirao predstavnike lokalnog Ekološkog udruženja "Rzav", a ovi rendžere Rezervata "Uvac" i ornitologe iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Jato gavranova opkolilo orla

Ekolozi koji su ubrzo iz Arilja stigli u Vigošte, zatekli su beloglavog supa 150 metara od kuće iz koje im je stigao poziv. "Dok smo čekali da stignu rendžeri kako bi preuzeli iznemoglu pticu, beloglavi sup se zbog nečeg uznemirio i na jedvite jade poleteo," priča Nataša Milivojević, predsednica Ekološkog udruženja "Rzav".

Međutim, ubrzo pošto se beloglavi sup vinuo pod oblake, usledio je napad. A ono što se potom dešavalo na nebu iznad njih, meštani kažu da su prvi put videli. "Iznenada se pojavilo jato gavranova koji su u letu opkolili orla i napali. Kidisali su kao izgladneli vukovi na stado i besomučno ga udarali. Bila je to po mnogo čemu neravnopravna borba, ali nije bilo nikakve šanse da pomognemo bespomoćnoj ptici," priča meštanin Miroslav Ćirković.

Meštani sela se uključili u potragu za ranjenom pticom

Savladan slabošću i kljucanjem gavranova, beloglavi sup je pao s velike visine na tlo. U potragu za njim, koja je odmah počela, uključili su se mnogi meštani, a ptica je pronađena u susednom selu Pogledi. Bila je živa, ali je koji trenutak kasnije uginula. 

"Zbog čega je ptica zanemoćala nad ariljskim krajem, još nije poznato. Da li je reč o trovanju ili nečemu drugom, pokazaće obdukcija," kažu u preduzeću Rezervat "Uvac", koje se stara o ovom prirodnom dobru.

U potragu za beloglavim supom, uključili su se mnogi meštani

Kako smo već pisali, početkom decembra na čudan način stradala je i mlada ženka beloglavog supa po imenu Dobrila. Nakon dvodnevne potrage, rendžeri su njeno beživotno telo pronašli zaglavljen između četiri stabla graba, na nepristupančom terenu u liticama Orlovice, nedaleko od gnezda u kome se ispilila početkom prošle godine. Dobrila je postala poznata nakon što je na svom prvom letu zalutala čak u Tursku odakle je proletos vraćena u zavičaj avionom.  

"Kako se radi o mladoj ptici, pretpostavljmo da Dobrila zbog neiskustva nije uspela da se pre mraka vrati u gnezdo. Kako beloglavi supovi ne vide u mraku, promašila je gnezdo prilikom sletanja. Litice Orlovice, u kojima se gnezde ove ptice, obraslo je šibljem i niskim rastinjem, a Dobrilu smo našli bukvalno zaglavljenu između četiri drveta, kao u kavezu," priča rendžer Stevo Radovanović iz Rezervata "Uvac".

Uginula Dobrila, ženka beloglavog supa

Uvac - najbrojnija kolonija beloglavih supova u ovom delu Evrope

Smrt dve mlade ptice za veoma kratko vreme, nije ništa neobično, kažu u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac". Ovo zaštićeno prirodno dobro zahvata oko 7.500 hektara na granici između Nove Varoši i Sjenice. Stanište je najbrojnije kolonije beloglavih supova u ovom delu Evrope koja broji oko 500 ptica.

"Studije kažu da svega deset odsto mladunaca beloglavog supa doživi polnu zrelost koju ove ptice stiču u petoj godini života. Najviše njih strada do treće godine, a razlozi su mnogobrojni. Neki ptići izgube visinu na svom prvom letu i utope se u jezerskoj vodi, drugi stradaju u žicama dalekovoda, od trovanja ili završe u čeljustima predatora," kaže Radovanović.


Tagovi

Beloglavi sup Lešinari Uvac Rezervat prirode Gavranovi Ptice Dobrila Miroslav Ćirković Stevo Radovanović Nataša Milivojević


Autor

Željko Dulanović

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.