Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Retke ptice
  • 21.05.2021. 17:00

Belonokta vetruška - retka i ugrožena ptica uočena kod Novog Bečeja

Početkom 20. veka ova vrsta bila je redovna gnezdarica u našoj zemlji, ali je usled degradacije staništa i trovanja, gotovo iščezla na teriritoriji Srbije.

Foto: Damir Trnovac, DZPPS
  • 124
  • 18
  • 0

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), Radislav Mirić i Damir Trnovac, tokom istraživanja orlova krstaša u blizini Novog Bečeja zabeležili su jedinku belonokte vetruške (Falco naumanni).

Ovo je vrsta sokola koja naseljava otvorene mozaične predele sa kamenjarima i stepskim fragmentima u Mediteranu, Bliskom Istoku i srednjoj Aziji. U okruženju Srbije gnezdi se na ostrvima u Hrvatskoj, u južnoj Hercegovini, Albaniji, Severnoj Makedoniji, Grčkoj i na istoku Bugarske. Hrani se pretežno insektima, manjim gušterima i glodarima.

Ptice kao saveznici u poljoprivrednoj proizvodnji

"Na istraživanom terenu nismo zabeležili orlove krstaše, ali smo zato imali nesvakidašnji prizor, posmatrali smo i fotografisali vrlo retku i ugroženu belonoktu vetrušku", kaže Radislav Mirić i dodaje da je početkom 20. veka ova vrsta bila redovna gnezdarica u našoj zemlji, ali je usled degradacije staništa i trovanja, gotovo iščezla na teriritoriji Srbije.

Belonokta vetruška je u gnezdilišnom periodu u više navrata posmatrana kod Preševa 1998., kao i ponovo 2011. godine. Poslednjih pet godina jedinke ovog malog sokola nekoliko puta su fotografisane i na Pešterskoj visoravni. Za region Vojvodine, tačnije iz Bačke postoje malobrojni podaci sa kraja sedamdesetih godina prošlog veka, stoga je ovaj nalaz izuzetno značajan, ističu iz Društva.


Izvori

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Tagovi

Belokonta vetruška Retke ptice Gnezdarice Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...