Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Embargo
  • 31.01.2022. 10:00

Belorusija zabranila uvoz hrane iz Srbije

Na listi hrane čiji je uvoz zabranjen našle su se mesne prerađevine, so, konditorski proizvodi, mleko i mlečni proizvodi (sa izuzecima), orašasti plodovi, voće, povrće, žive svinje, masti životinjskog porekla, konditorski proizvodi i drugo.

Foto: Depositphotos/bodnarphoto
  • 344
  • 263
  • 0

Belorusija je uključila Srbiju i Lihtenštajn na listu zemalja koje podležu embargu na prehrambene proizvode, koju je Minsk uveo kao odgovor na sankcije Zapada, saopštila je beloruska agencija Belta, a prenosi Sputnjik. Vlada je donela odluku sa ciljem "da se osigura zaštita nacionalnih interesa Belorusije".

Zabrana uvoza odnosi se na niz proizvoda iz zemalja EU, SAD, Kanade, Norveške, Albanije, Islanda, Severne Makedonije, Ujedinjenog Kraljevstva, Crne Gore, Švajcarske.

Na listi hrane čiji je uvoz zabranjen našle su se mesne prerađevine, so, konditorski proizvodi, mleko i mlečni proizvodi (sa izuzecima), orašasti plodovi, voće, povrće, žive svinje, masti životinjskog porekla, konditorski proizvodi i drugo. Embargo se neće odnositi na hranu za bebe i neke druge artikle. Odredbe važe šest meseci. U slučaju dalje negativne dinamike odnosa lista zabranjenih proizvoda može se dopuniti, precizirano je u saopštenju.

Krajem decembra 2021. godine Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Island, Lihtenštajn, Norveška, kao i Srbija pridružile su se petom paketu sankcija Evropske unije protiv Belorusije, preneo je tada Danas. Ta zemlja je kao odgovor na sankcije Zapada objavila da od 1. januara ove godine uvodi embargo na uvoz pojedine robe iz gore navedenih zemalja, a zabrana će trajati pola godine.


Tagovi

Embargo Zabrana uvoza Belorusija Srbija Prehrambeni proizvodi Hrana


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...