Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rad u poljoprivredi
  • 05.04.2020. 15:00

Berba im zavisi od migranata - Italija traži najmanje 200.000 radnika

Italija svake godine kroz takozvani "Decreto Flussi" preuzima određen broj migranata koji nisu stanovnici EU, a kojima je dozvoljen ulazak u zemlju da bi radili u poljoprivredi. 

Foto: Depositphotos/rinderart
  • 201
  • 9
  • 0

Đorđo Gori, gradonačelnik Bergama, jednog od najteže pogođenih gradova korona virusom, zamolio je italijansku vladu da ubrza izdavanje godišnjeg dekreta kojim se redovno reguliše broj radnika migranata koji nisu iz Evropske unije, budući da je Italija u očajnoj potrebi za poljoprivrednicima, navodi Euractiv.

Ta zemlja svake godine kroz takozvani "Decreto Flussi" (u slobodnom prevodu Dekret o cirkulisanju ljudi) preuzima određen broj migranata koji nisu stanovnici EU, a kojima je dozvoljen ulazak u zemlju da bi radili u poljoprivredi. Najčešće ih angažuju za vreme berbe, a prošle godine kvota je bila određena na 30.850 migranata.

Migranti ne dolaze jer se plaše virusa

"Zbog trenutne situacije, potrebno nam je migranata više nego ikad, a koliko sam čuo, dosta njih neće doći jer se plaše virusa. Potrebno nam je najmanje 200.000 radnika i trebalo bi da se ova uredba što pre sprovede jer će se u protivnom poljoprivredni sektor naći u teškoj situaciji", upozorava Gori. 

Pozvali frizere, konobare i sve nezaposlene da posao nađu u poljoprivredi

Međutim, ima i onih koji se s njegovom izjavom nikako ne slažu. Jedan od primera je antimigrantska stranka Lege. "Neverovatno je da usred krize koju proživljavamo još uvek postoji neko ko se bavi drugima, umesto da smišlja način kako da zaštiti svoje Italijane", rekao je Marko Cani, zastupnik u Evropskom parlamentu i vođa stranke. 

Više od 370.000 sezonskih radnika iz celog sveta

Prema podacima italijanske organizacije poljoprivrednika Koldireti, u zemlju svake godine uđe više od 370.000 sezonskih radnika iz celog sveta koji proizvedu 25 odsto hrane. 

"Rumuni su ti koji čine lavovski posao, a dolazi ih oko 100.000 svake godine. Ove godine će nam biti problem ako zbog virusa ne budu mogli da dođu", rekao je Gori. 

Poljoprivreda u opasnosti: Poljska zatvaranjem granica onemogućuje migraciju radne snage

Posebno su zabrinuti i u regiji Veneto, gde je potrebno najmanje 65.000 radnika na poljoprivrednim gazdinstvima. Za par nedelja tamo počinje berba jagoda, špargle, karfiola i tikvica, a ako ne bude imao ko da ih bere, sve će propasti. 

Prošle godine u tom području bilo je angažovano 79.000 sezonaca, a čak njih troje od pet bili su iz druge zemlje, uglavnom iz istočne Evrope. 


Tagovi

Migranti Italija Sezonski rad Lege Berba Korona virus Migranti Strani radnici


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.