Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani gljiva u Bogutovcu
  • 21.06.2017. 16:00

Berba pečuraka u kraljevačkom kraju

Tradicija berbe pečuraka u okolini Kraljeva duga je 70 godina. Ove godine rod je izuzetan, pa se očekuje i rekordna berba.

Foto: Stanislau_V / Bigstock
  • 1.250
  • 39
  • 0

Način da se popuni kućni budžet u okolini Kraljeva je - berba pečuraka. Ova tradicija je duga 70 godina, a iako najveći profit ostvaruju prodavnice i restorani, gljivari nastavljaju sa ovim poslom.

Nekada je postojao organizovan otkup

Kontantin Rudinac iz sela Tolišnica kaže za RTS da je nekada bilo bolje, jer su postojale zemljoradničke zaruge i organizovan otkup:

"Ne žalim se, mada nam mešetari odnose novac. Ipak, ne ulažem ništa - koliko uberem, prodam i dobro mi dođe". Na obroncima Čemerna traga za vrgnjem, lisičarkama, bulnindžom, mlečnjajom i drugim pečurkama.

Dobar rod pečuraka

Vremenske prilike pogodovale su pečurkama, kojih ima u izobilju. Očekuje se i rekordna berba. Ipak, berači nisu zadovoljni cenom, koja je 200 dinara, dok trgovinski lanci prodaju po cenama između 600 i 900 dinara.

Dani gljiva u Bogutovcu

"Dani gljiva" su manifestacija koja ima edukativni, ekonomski i turistički potencijal. Organizator je Ekološki pokret "Ibar".

"Cilj je da vodimo računa o biodiverzitetu Srbije, ali želimo da utičemo i na tržište, cene, kao i na donošenje pravilnika o branju i sertifikate. Važno je sprečiti i nekontrolisan izvoz", kaže Miroslav Pavlović, predsednik Pokreta.

Osim ovih tema, gljivari su imali priliku da uživaju u specijalitetima, a najbolji su primili priznanja.

Foto: Stanislau_V / Bigstock


Izvori

RTS


Tagovi

Kraljevo Pečurke Miroslav Pavlović Konstantin Rudinac Bogutovac Vrganj Lisičarka Bulnindža Mlečnjaja


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.