Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 23.06.2022. 16:05

Berzanski ugovori za novi rod pšenice - 38 dinara za kilogram

Berzanski ugovori za pšenicu rod 2022. godine zaključeni su po ceni od 38,00 din/kg bez PDV-a, za pšenicu sa minimum 15 odsto proteina.

Foto: Depositphotos/ Sodel_Vladyslav
  • 801
  • 64
  • 0

Prvi spot ugovori za pšenicu i uljanu repicu novog roda obeležili su ovu nedelju na Produktnoj berzi. Slaba tražnja i dalje utiče na smanjeni obim trgovanja. Tokom ove nedelje, prometovano je 950 tona robe, ukupne finansijske vrednosti 48.856.750,00 dinara.

Najviše aktivnosti zabeleženo je na tržištu kukuruza. Viši cenovni nivoi ponude u odnosu na prethodnu nedelju, nisu rezultirali trgovanjem većih količina.

Kukuruz 32 dinara za kilogram

Ova žitarica trgovanje je započela po ceni od 32,00 din/kg bez PDV-a, da bi do kraja nedelje berzanski ugovor bio zaključen na nivou cene od 31,00 din/kg bez PDV-a. Statistički gledano, u odnosu na prethodnu nedelju, cena beleži rast od 2,70 odsto. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 31,83 din/kg bez PDV-a. Od početka nedelje bila je prisutna smanjena aktivnost na tržištu pšenice.

Sredinom nedelje, sa prvim otkosima, primetna je povećana ponuda novog roda pšenice. Novi rod, nudi se sa većim procentom proteina, od 14 do 15 odsto. Berzanski ugovori za pšenicu rod 2022. godine zaključeni su po ceni od 38,00 din/kg bez PDV-a, za pšenicu sa minimum 15 odsto proteina.

S druge strane, tražnja starog roda je na niskom nivou. Kupci starog roda pšenice, krajem nedelje su bili na nižem cenovnom nivou u odnosu na prethodnu nedelju, međutim, do zaključenja berzanskog ugovora nije došlo.

Povećana ponuda soje

Od početka meseca soja se zadržala na istom cenovnom nivou. Primetna je povećana ponuda ove uljarice, dok s druge strane tražnja je veoma slaba. Berzanski ugovori su se tokom ove nedelje realizovali u veoma uskom rasponu od 72,50 do 72,60 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 72,58 din/kg bez PDV-a, što je minimalno odstupanje u odnosnu na prošlu nedelju, od -0,07 odsto.

Mnogo veća ponuda ječma, u odnosu na tražnju, prisutna je od početka nedelje. Interesovanje kupaca za kupovinu ove žitarice se, kako je nedelja odmicala, smanjivalo. Ječmom se trgovalo početkom nedelje, po ceni od 33,00 din/kg bez PDV-a, da bi krajem nedelje došlo do pada cene na 32,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 32,50 din/kg bez PDV-a, što u odnosu na prošlu nedelju predstavlja pad od 4,41 odsto.

Ugovor za uljanu repicu zaključen je po 85,12 din/kg bez PDV-a, odnosno 725 evra po toni. Tražnja krajem nedelje bila je na nižem cenovnom nivou od 645 do 650 evra po toni. Suncokretova sačma se tokom ove nedelje nudila od 34,50 do 36,00 din/kg bez PDV-a, ali nije bilo odgovora tražnje.

Berza 20. - 23.6.

Cene svih roba su oštro pale u Čikagu jer su se fondovi povukli usled straha od ekonomske recesije i rasta kamatnih stopa. Rejting useva kukuruza je ocenjen 70 odsto dobro do odlično ove nedelje. Rejting useva jare pšenice procenjen je na 59 odsto dobro do odlično, što je blago iznad očekivanja. Kina je uvezla 9,67 miliona tona soje, od čega je američke soje 1,73 miliona tona. Usev soje u SAD ocenjen je 68 odsto dobro do dolično, što je sniženje za dva poena u odnosu na prethodnu nedelju.

Visoke temperature pogodile Francusku

Period vrelog talasa u Francuskoj je završen, ali je teško izmeriti posledice. Nedostatak vode i visoke temperature pogodile su francuske proizvođače, u zavisnosti od njihove lokacije i tipa zemljišta. Rezultat toga, velika je razlika u prinosima. Prema EU službi za monitoring useva, MARS, prinosi meke pšenice u EU se očekuju da će biti 5,76 tona po hektaru, što je 4,7 odsto manje nego prošle godine.


Tagovi

Produktna berza Cena kukuruza Cena pšenice Cena soje Cena ječma Cena uljane repice


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: [email protected] web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Blagodeti prirode na jednom mestu. U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku.