Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 04.12.2015. 14:30

Berzanskim trgovanjem dominirala soja

Berzanskim trgovanjem novosadske berze protekle je nedelje dominirala soja. Kod pšenice je zabeležen mali rast cene, dok je tržište kukuruza bilo potpuno pasivno - nije realizovan niti jedan ugovor.

Foto: depositphotos.com
  • 197
  • 8
  • 0

Nema značajnije promene bilo kog tržišnog faktora koji bi pomerio tržište sa mrtve tačke. Jedino se menjaju međuvalutni kursevi, pa tako usled daljeg jačanja dolara, tržišta evrozone postaju sve konkurentnija. Međutim, i dalje je to slab poziv izvoznicima za značajniji tržišni nastup.

Na novosadskoj berzi je nastavljen niz malih prometa, pa je u protekloj nedelji registrovano tek 175 tona robe u berzanskom prometu, što je doduše za 75% više nego u prethodnom nedeljnom periodu, ali i dalje znatno ispod uobičajenog proseka. Finansijska vrednost prometa je iznosila 9.869.750 dinara, odnosno za 116,49% više u odnosu na prethodnu nedelju.

U trgovanju dominantna soja

Soja je apsolutno dominirala u trgovanju na organizovanom berzanskom tržištu. Na bazi tri zaključena kupoprodajna ugovora izdefinisala se prosečna cena trgovanja na nivou od 45,02 din/kg (40,93 bez PDV), što je rast od 1,81% u odnosu na prosečnu cenu trgovanja iz prethodne nedelje.

Blagi rast cene pšenice

Opšte zapažanje svih učesnika na tržištu pšenice je da cena ove robe polako raste. Međutim, kao da je baš ta okolnost podstakla prodavce da ponude ovu robu po nerealno visokim cenama, što je tražnju udaljilo sa ovog tržišta. Ipak, trgovalo se pšenicom u ukupnoj količini od 100 tona i realizovana je cena od 19,91 din/kg ( 18,10 bez PDV). U odnosu na cenu iz prethodne nedelje to je rast od 0,56%.

Pasivnost tržišta kukuruza

Kukuruz je roba po kojoj se prepoznaje celokupno tržište žitarica u Srbiji. Veliki tržišni viškovi i izvozni potencijal je ono što ovu robu razlikuje od ostalih. Neočekivana pasivnost ovog tržišta od početka berbe je kulminirala u nedelji za nama činjenicom da nije zaključen ni jedan kupoprodajni ugovor. Velike zalihe i puni magacini čekaju pravi trenutak da se ova roba konačno iznese na tržište. Utisak je da se ipak polako slažu kockice u tržišnom mozaiku i otvaranje ovog tržišta možemo očekivati u narednim nedeljama.

Blagi rast cena soje i kukuruza razlog su neznatnog pomeranja berzanskog indeksa, koji je na kraju radne nedelje zabeležio vrednost od 206,36 indeksnih poena, što je za 0,29 indeksnih poena više u odnosu na vrednost Prodex-a prošlog petka.

Foto: depositphotos.com; simazoran


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Trgovanje žitaricama Tržište Međubalutni kursevi Soja Kukuruz Pšenica Ugovori Berzansko tržište Kretanje cena


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/