Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodnost zemljišra
  • 14.09.2017. 12:00

Besplatna analiza zemljišta u Rumi

Poljoprivrednici u Rumi rado koriste mogućnost da besplatno analizirau zemljište, kako bi dobili tačne preporuke o đubrenju za naredne četiri godine.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 648
  • 25
  • 0

Opština Ruma je i ove godine odlučila da finansira 2.000 uzoraka za analizu osnovne plodnosti zemljišta, kako bi pomogla poljoprivrednim proizvođačima. To je praksa koja se prethodnih godina pokazala kao veoma dobra, jer se veliki broj poljoprivrednika odlučio da uradi analizu pre zasnivanja nove proizvodnje.

Pune ruke posle u laboratorijama

U laboratoriju Poljoprivredne stručne službe u Rumi, koja obavlja analizu zemljišta, svakodnevno stižu novi uzorci.

Snežana Mušicki u laboratoriji

"Poljoprivrednici koji imaju prebivalište na području rumske opštine donose uzorke, a mi pokušavamo da analizu uradimo što pre. Čim analiza bude završena, poljoprivredni stručnjaci iz naše stanice daju i preporuke za unošenje mineralnih đubriva, kojih se poljoprivrednici moraju pridržavati", kaže Snežana Mušicki iz Poljoprivredne stručne službe.

Postupak uzimanja uzoraka

Poljoprivrednici, barem u Sremu, veoma dobro znaju kako na pravilan način uzeti uzorak. Ipak iz Poljoprivredne stručne službe podsećaju da se sa jedne parcele uzima više pojedinačnih uzoraka, od kojih se formira jedan i donosi na analizu.

"Taj prosečni uzorak nam reprezentuje zemljište sa čitave parcele, pa je ž veoma važno pridržavati se svih pravila u vezi sa uzorkovanjem, kako bi dobili što pouzdanije rezultate. Mesta sa kojih se uzimaju pojedinačni uzorci treba da su ravnomerno raspoređena po čitavoj parceli", dodaje Mušicki.

Preciznost za uštedu

Hemijskom analizom zemljišta možemo utvrditi plodnost zemljišta, kao i potrebe za đubrenjem. Analiza omogućava da zemljištu damo baš ono što mu nedostaje, odnosno da efikasno primenjujemo mineralna đubriva.

"Zna se da mineralna đubriva u velikoj meri utiču na povećanje prinosa gajenih biljaka, ali isto tako predstavljaju i značajne troškove u biljnoj proizvodnji. Đubrenjem 'napamet' može se desiti da u zemljište unosimo hranljive materije čiji je sadržaj već dovoljan ili čak u suvišku, a da pritom ne unesemo neki element koji je u deficitu. To znači da je novac uložen, ali da rezultata neće biti. Takođe, usled unošenja prevelikih doza nekog elementa može doći do pojave antagonizma - suvišak nekog hranljivog elementa može dovesti do ometanog usvajanja ili čak blokiranja nekih drugih elemenata, pa biljka neće biti u stanju da ih usvoji iako ih ima dovoljno u zemljištu", ističe Mušicki.

Hemijsku analizu je neophodno uraditi bar na svakih pet godina, kako bi na osnovu nje utvrdili da li je došlo do povećanja ili smanjenja sadržaja organske materije i hranljivih elemenata u zemljištu i spram toga isplanirali đubrenje u narednom periodu.

Preporuka se treba pridržavati

Hemijskom analizom uzorka zemljišta na osnovna hemijska svojstva dobijaju podaci o pH vrednosti (u KCl i u H₂O), zatim sadržaju kalcijum-karbonata (CaCO₃ %), sadržaju humusa (%), sadržaju ukupnog azota (N %),sadržaju lakopristupačnog fosfora (Al-P₂O₅ mg/100g zemljišta), na osnovu Al-metode i sadržaju lakopristupačnog kalijuma (Al-K₂O mg/100g zemljišta), na osnovu Al-metode.

Uzorci zemljišta na analizi

Kada se svi ovi podaci dobiju, poljoprivrednici dobiju i preporuke stručnjaka o đubrenju u narednom periodu, naravno u donosu na usev koji će biti gajen u tom periodu.

"Poljoprivrednici se moraju pridržavati naših preporuka, jer je analizom utvrđeno stvarno stanje u zemljištu i potreba za određenim hemijskim materijama. Na početku nije bilo striktnog pridržavanja preporuka, ali sada je situacija sasvim drugačija. I sami poljoprivrednici su uvideli da ne vredi bacati mineralno đubrivo uzalud, a danas je ono veoma skupo", zaključuje Mušicki.

Besplatna analiza osnovne plodnosti zemljišta u Opštini Ruma trajaće do kraja decembra ove godine. Dovoljno vremena da paori nakon skidanja useva, uzorkuju zemljište, urade analizu i dobiju tačne preporuke o đubrenju za naredne četiri godine.

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Besplatna analiza Zemljište Mineralna djubriva Elementi Uzorak Proizvodnja Laboratorija Opština Ruma Preporuke Stručnjaci


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".