• Ministarstvo poljoprivrede
  • 02.03.2016. 13:30

Besplatni projekti za unapređenje proizvodnje

Poljoprivrednicima Srbije od juče, 1. marta, su besplatno na raspolaganju tehničko-tehnološki projekti iz gotovo svih oblasti poljoprivrede.

  • 2.693
  • 128
  • 0

"Poljoprivrednicima Srbije od juče, 1. marta, su besplatno na raspolaganju tehničko-tehnološki projekti iz gotovo svih oblasti poljoprivrede, čiju je izradu iniciralo i finansijski podržalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine", izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković na prezentaciji "Naučno-istraživačkih projekata u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja".

Reč je o projektima iz oblasti stočarstva, voćarstva, povrtarstva, ratarstva, organske proizvodnje, bioenergije, čiji su autori naši eminentni naučni i stručni radnici, a koji su pripremljeni u saradnji Ministarstva i poljoprivrednih fakulteta i instituta.

"Prepoznali smo važnost izrade ovakvih projekata u skladu sa potrebom podrške novim investicijama u poljoprivredi. Pored sredstava iz nacionalnog budžeta i povoljnih kredita za ovu svrhu, uskoro će našim poljoprivrednicima na raspolaganju biti i sredstva iz IPARD programa", istakla je Bogosavljević Bošković, dodajući da će pripremljenim projektima biti olakšan put zainteresovanim korisnicima ovih sredstava. Ovakvim projektima jačaju se spone u transferu znanja između poljoprivrednih fakulteta, naučnih instituta, poljoprivrednih savetodavih stručnih službi (PSSS) i samih poljoprivrednika.

Pomoć nauke važna je u napretku poljoprivredne proizvodnje

Sekretar banatske asocijacije poljoprivednika Banatski paori Nenad Manić rekao je da je veoma korisno što je resorno ministarstvo organizovalo ovaj skup i da je to neka vrsta kontakta i direktnog spajanja proizvođača, naučnih institucija i samog Ministarstva poljoprivrede. Manić je ocenio da će takva vrsta kontakta najbolje doći porodičnim gazdinstvima koje predstavlja ta asocijacija, kao i da je samo na takav način, uz pomoć nauke i resornog ministarstva biti ostvaren napredak u poljoprivrednoj proizvodnji.

Milan Lukić iz Instituta za voćarstvo u Čačku rekao je da je cilj da rezultati istraživanja koje je sprovela ta institucija budu dostupni krajnjim korisnicima, preko poljoprivrednih, savetodavnih i stručnih službi. "Sigurni smo da će rezultati do kojih smo došli pomoći u zasnivanju zasada svih vrsta voćaka jer jedino na taj način, putem pravilne primene agro i tehničkih mera koje su predstavljene u elaboratima proizvođači mogu doći do adekvatnih rezultata, odnosno što pre povratiti investicije", istakao je Lukić.

Podsticaji za realizaciju projekata sprovođeni su posle raspisanog konkursa, a po osnovu Pravilnika o korišćenju podsticaja za sprovođenje naučno istraživačkih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi kroz unapređenje stručnog znanja i usavršavanja ljudskih kapaciteta.

Koji su projekti podržani?

Podržani su sledeći projekti:

  • Mogućnosti i ekonomski aspekti upotrebe žetvenih ostataka za proizvodnju toplotne energije - Poljoprivredni fakultet Novi Sad,
  • Unapređenje robne prizvodnje u stočarstvu - Agronomski fakultet Čačak,
  • Tehničko-tehnološki modeli intenzivnih zasada voćaka i jačanje ljudskih kapaciteta u funkciji unapređenja voćarske proizvodnje Republike Srbije - Institut za voćarstvo Čačak.

Podršku u realizaciji su dobili i projekti:

  • Unapređenje organske poljoprivredne proizvodnje u Zapadnoj Srbiji putem edukacije poljoprivrednih proizvođača - Poljoprivredni fakultet Beograd
  • Tehno-ekonomski aspekti primene obnovljih izvora energije i mobilnih robotizovanih solarnih elektro-generatora u poljoprivredi - Institut za ekonomiku poljoprivrede Beograd i Institut Mihajlo Pupin Beograd.

To se odnosi i na projekte: Unapređenje poljoprivredne proizvodnje Timočkog regiona zasnovane na diverzifikaciji ekološki sertifikovanih poljoprivredno prehramenih proizvoda sa dodatnom vrednošću - Poljoprivredni fakultet Beograd, Savremeni modeli ratarske i povrtarske proizvodnje u cilju unapređenja stručnih znanja i usavršavanje proizvođača centralne i zapadne Srbije - Agronomski fakultet Čačak i Inovativno-edukativni programi unapređenja organske proizvodnje u funkciji ruralnog razvoja - Poljoprivredni fakultet Novi Sad.

Foto:bigstockphotos.com;budabar


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Unapređenje poljoprivredne proizvodnje Ministartsvo poljoprivrede Besplatni projekti IPARD Investicije Nenad Manić Milan Lukić Zasadi voća Ekološki sertifikovani proizvodi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

kako ste vi danas?