Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni sajam
  • 10.05.2015. 15:00

Bespovratan novac za poljoprivrednike

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, na Sajmu potpisao ugovore sa korisnicima bespovratnog novca, ukupne vrednosti 131 milion dinara.

  • 371
  • 113
  • 0

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu nastavio je tradiciju da sa poljoprivrednicima na Poljoprivrednom sajmu potpisuje deo ugovora o subvencionisanju poljoprivredne proizvodnje.

Sala 4 u Master centru bila je mala da primi sve potpisnike ugovora i njihove porodice. Danas je Porodični dan pa treba pohvaliti ideju Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu da na Sajmu sa korisnicima bespovratnog novca potpiše ugovore. Reč je o 47 projekata za navodnjavanje, 35 za plasteničku proizvodnju i 25 za protivgradne mreže, a njihova ukupna vrednost je 131 milion dinara.

Bolji odaziv poljoprivrednika na konkurse

Vladimir Vozar
Vladimir Vozar, proizvođač organskog povrća

Brojevi mogu da zavaraju, pa je potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar za poljoprivredu, Branislav Bogaroški bio konkretniji. "Preko 450 hektara novih površina za navodnjavanje, 114 hektara pod sistemom protivgradne zaštite i veliki broj novih plastenika. Ove godine naši konkursi imaju mnogo bolji odziv poljoprivrednika nego ranijih godina. Imamo veliko interesovanje i ja iskreno mislim da ćemo pre leta uspeti da plasiramo sav novac koji imamo na raspolaganju", konstatovao je Bogaroški.

Pokrajinska administracija je bespovratnim novcem pomogla investiciju proizvođača organskog povrća u Kisaču, Vladimira Vozara. "Ja sam tražio povraćaj novca za tifon za navodnjavanje. Vratili su mi 700 hiljada dinara iako je tifon mnogo više. Iz sekretarijata do 15.000 evra vraćaju polovinu novca. Mislim da sam ovim na duže staze osigurao svoju proizvodnju. Verujem da će mi se mašina isplatiti za tri do četiri godine", kaže Vozar.

Živko Guljan
Živko Guljan, voćar

Voćar u Surduku u Sremu, Živko Guljan je dobio bespovratan novac za protivgradne mreže. "Oprema je sva iz Italije. Ove godine ćemo postaviti 2,5 jutra protivgradne mreže. Država je procenila da se hektar protivgradne mreže može podići za 12,500 evra i novac vraća do polovinu te sume. Realnost je da nas to košta 18,000 evra, jer se izvođači radova u celu sumu poprilično ugrade. Svejedno puno sam zahvalan za ovaj novac", kaže Guljan.

Jednostavnija procedura za dobijanje novca

Procedura za dobijanje novca je pojednostavljena. Konkursi su objavljeni na sajtu Sekretarijata za poljoprivredu. Sve se svodi na podnošenje predračuna ili gotovog računa uz dokaze o vlasništvu nad zemljom, registracije poljoprivrednog gazdinstva, kao i za plaćene naknade za odvodnjavanje i zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Poljoprivrednici mogu da prilože i predračun i gotovi račun. Ako je reč o gotovom računu, tj. o realizovanoj investiciji odmah se odobrava novac i uplaćuje na račun, a kada je reč o predračunu novac se prebacuje nakon ostvarene investicije.

Da podsetimo, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je ove godine za investiranje u projekte registrovanih poljoprivrednih gazdinstava otvorio osam konkursa, do utroška predviđenih 985 miliona dinara.


Tagovi

Branislav Bogaroški Vladimir Vozar Živko Guljan Bespovratan novac Protivgradne mreže Plastenici Navodnjavanje Poljoprivredni sajam Ugovori o subvencionisanju


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.