Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bačka Palanka
  • 28.03.2017. 12:00

Bez kredita ovog proleća

Nakon što je krajem prošle godine ugašen Fond za razvoj poljoprivrede, nadležnost je poverena Opštinskoj upravi. Od nje se očekuje da pruža sve neophodne informacije i usmerava poljoprivrednike ka pokrajinskim institucijama.

Foto: Rada Milišić
  • 862
  • 42
  • 0

Poljoprivredni proizvođači iz bakopalanačke opštine proteklih desetak godina u ovo doba imali su priliku da prvenstveno za potrebe prolećnih radova koriste kreditna sredstva opštinskog Fonda za razvoj poljoprivrede. Na osnovu izmena Zakona o budžetskom sistemu, Fond je prestao da funkcioniše krajem prošle godine. Nadležnost je predata Opštinskoj upravi.

"Poslednjih godina, poljoprivrednici kojima je odobren kredit dobijali su do 300 hiljada dinara sa rokom otplate od godinu dana. Tokom prošle godine odobrene su tri kreditne linije, u martu je odobreno 28 kredita u iznosu od 8,4 miliona dinara, u oktobru je odobreno 12 kredita, dok je u novembru, pred gašenje Fonda, 26 poljoprivrednika dobilo kredit u ukupnom iznosu od 7,8 miliona dinara", kaže Petar Čabrilo, koji je donedavno bio predsednik Upravnog odbora Fonda.

Opština usmerava ka pokrajinskim institucijama

Novac iz ovog Fonda nakon gašenja je, prema rečima Čabrila, prebačen u opštinski budžet, a prestanak rada Fonda ne znači da opština više neće pomagati svoje poljoprivrednike. Od Opštinske uprave se očekuje da pruža sve neophodne informacije i usmerava poljoprivrednike ka pokrajinskim institucijama. Krajem prošle godine ugašen je i opštinski Fond za razvoj preduzetništva.

Foto: Rada Milišić


Tagovi

Fond Opština Petar Čabrilo Bačka Palanka Krediti Budžet


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.