Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 25.11.2021. 07:30

Bezbednost hrane: Hitno odobrenje upotrebe neonikotinoida opravdano?

EFSA je završila procenu 17 hitnih odobrenja sredstava za zaštitu bilja koja sadrže neonikotinoidne materije, a izdala su ih Belgija, Hrvatska, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Španija.

Foto: Depositphotos/uroszunic
  • 139
  • 54
  • 0

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) dovršila je procenu zahteva za hitna odobrenja u korišćenju insekticida na bazi neonikotinoida u uzgoju šećerne repe tokom 2020. i 2021. godine, a koja je zatražilo 11 država članica Evropske unije.

Procene obuhvataju 17 hitnih odobrenja sredstava za zaštitu bilja koja sadrže neonikotinoidne materije: hlotianidin, imidakloprid, tiametoksam i tiakloprid, a zatražili su ih Belgija, Hrvatska, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Španija.

Primena imidakloprida, tiametoksama i hlotianidina na otvorenom zabranjena je u EU 2018., dok u januaru 2020. nije obnovljena dozvola za tiakloprid. Mere su usledile nakon procena EFSA-e, koje su pokazale da prve tri materije predstavljaju rizik za zdravlje pčela, a korišćenje tiakloprida može dovesti do zagađenja podzemnih voda.

Stoga je Evropska komisija 2020. godine zatražila od te agencije da oceni da li su zahtevi država članica opravdani zbog postojanja opasnosti za useve zbog štetočina koji se ne mogu suzbiti alternativnim sredstvima, a da su u skladu s Uredbom EU-a o proizvodima za zaštitu bilja.

Zahtevi odobreni?

EFSA je zaključila da je svih 17 zahteva opravdano. Razlog je taj što nema dostupnih alternativnih ili drugih nehemijskih metoda zaštite bilja, ali i jer je postojao rizik da bi određena štetočina mogla da postane otporna na dostupne alternativne proizvode.

Države članice morale su da navedu za svaku procenjenu štetočinu sve dostupne pesticide koji su na njihovoj teritoriji dopušteni za suzbijanje onog za koje traže hitno odobrenje, kao i sve dostupne biološke kontrole. Od njih se tražilo i da dostave informacije o istraživanjima koja su u toku ili planirana u vezi sa tim.

Inače, Hrvatska je zatražila dozvolu za tiametoksam u šećernoj repi. EFSA-ina procena je dokazala da za štetočine Agriotes sp., Atomaria lineatis, Bothynoderes punctiventris i Chaetocnema sp. nema odgovarajućih alternativa za navedenu aktivnu materiju.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Tagovi

EFSA Neonikotinoidi Odobrenje Procene Zahtevi Šećerna repa Pesticidi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u