Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BioSens
  • 06.05.2020. 13:00

BioSens predstavio uređaj koji procenjuje fiziološko stanje biljaka

Uređaj emituje svetlost iz pažljivo odabranih delova spektra koja se reflektuje od biljke i za samo nekoliko sekundi pruža preciznu procenu njenog stanja.

Foto: BioSens
  • 127
  • 4
  • 0

Institut BioSens, pionir u digitalnoj transformaciji poljoprivrede Srbije, u saradnji sa domaćom kompanijom Bitgear razvio je industrijski prototip Plant-O-Metra, uređaj koji omogućava procenu fiziološkog stanja biljaka, od suštinske važnosti za negu i bolji razvoj.

Ljudsko oko može da primeti samo određene promene na biljkama (sparušeni listovi, žuti i braon, pege na biljci), koje najčešće znače odmaklo stanje bolesti.

Isprobali smo besplatnu mobilnu aplikaciju za identifikaciju biljaka

Međutim, Plant-O-Meter uočava promene i pre nego što postanu vidljive, analizira i procenjuje koliko je biljka zdrava, odnosno kakva je sposobnost fotosinteze, da li postoji potreba za đubrenjem i navodnjavanjem.

Za samo nekoliko sekundi - procena stanja

Uređaj emituje svetlost iz pažljivo odabranih delova spektra koja se reflektuje od biljke i za samo nekoliko sekundi pruža preciznu procenu njenog stanja. Podaci se putem blutut konekcije šalju pametnom telefonu sa kojim je uređaj povezan, preko kog se dalje prenose u informacioni sistem zajedno sa GPS lokacijom uzorka. Takođe, uređaj je napravljen tako da prikazuje rezultate merenja nezavisno od doba dana i vremenskih uslova.

"Svrha ovakvih uređaja zapravo je trostruka; olakšavaju posao, čine poljoprivredu efikasnijom i pospešuju njenu digitalnu transformaciju", kaže direktor Instituta BioSens Vladimir Crnojević i dodaje da je ovaj prototip važan iskorak u poljoprivredi.

Uređaj će biti jednostavan za upotrebu i pristupačan, a njegova cena biće znatno niža.


Tagovi

BioSens Uređaj Procena stanja biljke Fotosinteza Vladimir Crnojević Potreba za đubrenjem Potreba za navodnjavanjem Digitalna poljoprivreda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...