Iako postoji strah od konzumiranja genetski modifikovane hrane, Gabriela Burian ističe da biotehnologija ima i koristi, jer omogućuje brzi razvoj naprednih biljnih sorti koje doprinose boljoj žetvi.
Gabriela Burian je poljoprivredni inženjer i specijalista za održive agro ekosisteme, a posvećena je traženju rešenja za globani održivi razvoj i radi sa Monsantom. U fokusu njene karijere su poljoprivreda, održivi razvoj, kao i klimatske promene.
Iako postoji strah od konzumiranja genetski modifikovane hrane, Burian ističe da biotehnologija ima i koristi, jer omogućuje brzi razvoj naprednih biljnih sorti, koje doprinose boljoj žetvi. Ove biljke apsorbuju i mogu da sačuvaju više ugljenika po hektaru, dok pružaju i zaštitu od štetočina i otporne su na sušu.
Biotehnologija ima mogućnost da ponudi poljoprivrednicima rešenja koja će im omogućiti bolje proizvode, dok dovodi do smanjenja korištenja prirodnih resursa. Takođe, ima i ekonomske benefite, pa je tako Brazil za period od 2003. do 2014. godine zahvaljujući biotehnološkim usevima zaradio 13.9 milijardi dolara, a samo za za 2014. godinu dobit je bila 2.5 milijardi dolara.
Ne žele svi poljoprivrednici da budu povezani sa biotehnologijom i genetski modifikovanim proizvodima, ali Burian kaže da je sasvim normalno da ljudi istražuju pre donošenja odluka. Napominje da se zemlje u razvoju vrlo brzo prilagođavaju biotehnologiji i da je informisanost ključna u tom procesu.
Sa druge strane, na poljoprivredu veliki uticaj imaju klimatske promene i tu je itekako potrebna saradnja i veća uključenost poljoprivrednika u pronalasku rešenja. Gabriela Burian živi u Brazilu i kaže da je teško napraviti poređenje između Brazila i Evrope kada je u pitanju poljoprivreda. U pitanju su različiti biodiverzitet, životna sredina, vremenski uslovi kao i infrastruktura, ali kaže da je raduje saradnja sa poljoprivrednicima iz oba regiona.
Vrlo aktivna tema je brazilska savana Serado (Cerrado) koja je izgubila 75% svoje vegetacije, ali je Monsanto u Brazilu udružio snage sa nevladinim organizacijama i lokalnim farmerima u cilju bolje održivosti i zaštite ovog jedinstvenog mesta. Burian kaže da je vrlo bitno za dugoročni period i za bolju budućnost zajednička saradnja i ističe da su tri najveća globalna poljoprivredna problema: sigurnost hrane, smanjenje emisija gasova i proizvodnja otpornijih useva.
Foto: NejronPhoto / Bigstockphoto
Autorka