Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 20.10.2023. 18:00

Blago rastu cene dve žitarice, a padaju za uljanu repicu

Rasle su cene pšenice i kukuruza. U Evropi je pala cena uljane repice, a u Americi rasla za soju.

Foto: Depositphotos/Genrix20061
  • 881
  • 108
  • 0

Kraj ove sedmice je obeležio blagi rast cena pšenice i kukuruza i pad kod uljane repice.

Na američkom tržištu su cene sojine sačme dovele do rasta kotacije soje, ali to nije uticalo na evropsko tržište uljarica.

Rast i u Evropi i u Americi

Cena pšenice za novembarske ugovore je u petak u 12.30 h blago porasla na 240 evra/t, a za kukuruz na 206 evra/t. Pala je za uljanu repicu na 402,75 evra/t i sve više se odmiče od cene soje u inostranstvu gde je došlo do rasta.

Kotacija kukuruza na pariškoj berzi:

Porasla je cena pšenice i na čikaškoj berzi CBoT-u, što je podstaknuto povećanom međunarodnom potražnjom. Za tonu je trebalo izdvojiti 206,26 evra, što je najviši iznos od sredine septembra. Sa 187,88 evra za tonu rast beleži i kukuruz, ali i soja koja košta 456,80 evra/t.

Kotacija pšenice na pariškoj berzi

Nepogode u Južnoj Americi i Australiji

Međunarodno veće za žitarice (IGC) je dalo novu prognozu za svetsku žetvu pšenice u sezoni 2023/2024., a ona sada iznosi 785 miliona tona, dva miliona tona više nego što je procenjeno u septembru. Procena zaliha iznosi 263 miliona tona, što je pad od 18 miliona u odnosu na prethodnu godinu.

U Australiji se nakon padavina poboljšavaju izgledi za žetvu. Procenjen je prinos na 26 miliona tona, što je povećanje od prethodnog meseca. Usevi u Argentini su pod delovanjem suše, a 47 odsto useva je u lošem stanju. Najviše su pogođene parcele gde je zasijan kukuruz. Suša jako utiče na brazilsku proizvodnju, tempo setve, ali i transport na području Amazona. Indija je povećala minimalnu cenu pšenice.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Kada je reč o svetskoj proizvodnji kukuruza, IGC je snizio prognozu za tri miliona tona u sezoni 2023/24. na 1.219 mil. t. Konačne zalihe za 2023/24. su šest mil. t manje nego u septembru i iznose 283 mil. t. To je povećanje od 11 mil. t odnosu na 2022/23. sezonu.


Tagovi

Tržište žitarica Međunarodno vijeće za žitarice IGC Tržište uljarica Cena pšenice Cena soje Međunarodno veće za žitarice Cena uljane repice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612