Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 20.03.2023. 10:00
  • Braničevski okrug, Požarevac

Blokada traktorima 23. marta u Požarevcu: Nema opstanka sa lošom cenom pšenice

Iz Udruženja "Stig" upozoravaju da se ova tema shvati ozbiljno.

Foto: Nedeljko Savić
  • 2.665
  • 239
  • 0

Nakon dva sastanka sa Nenadom Dolovcem i Markom Saranovcem i kasnije sa predstavnicima Robnih rezervi (10.3. i 13.3.) bez ishoda i neodazivanja ministarke Jelene Tanasković prošlog petka da dođe u Požarevac razgovara sa ratarima, Udruženje "Stig" održaće protest. Blokada traktorima Ljubičevskog mosta na Moravi na ulazu u pomenuti grad biće održana 23. marta sa početkom od 10:30 časova.

"Trgovina žitaricama je stala. Mi smo morali da napravimo neke akcije, da ne dođemo u situaciju kao mlekari da im je država izašla u susret, ali je efekat toga dosta slab jer su uvezli dovoljne količine za tri meseca. Možda delujemo ispred vremena, možda drugi nisu čuli šta se dešava, ali će saznati kad dođe žetva i oteraju pšenicu na otkupno mesto koju im plate 22 dinara", objašnjava za Agrokub predsednik "Stiga" Nedeljko Savić glavni razlog protesta.

Ratari Stiga poručili ministarki: Dođi u Požarevac ili spremamo protest

Dodaje da su njihovi zahtevi da se "ova tema shvati ozbiljno".

"Potrebno je da se krene sa rešavanjem ove situacije, da eAgrar u ovom trenutku ništa ne nudi, to je samo jedna platforma i mi na taj način ne možemo da opstanemo u kombinaciji sa lošom cenom pšenice. Na granici smo egzistencije", zaključuje Savić.

Na robno-berzanskom tržištu prisutan je dalji pad cena žitarica i uljarica. U odnosu na prethodni period, bila je prisutna ponuda većih količina pšenice. Tražnja je i dalje usmerena na pšenicu sa proteinom 11 - 12 odsto. Berzanski ugovori zaključeni su u opsegu od 25,50 do 28,00 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponderisana cena iznosi 26,25 din/kg bez PDV-a ( 28,87 din/kg sa PDV-om), pokazujući pad od 4,49  odsto.


Tagovi

Protest Blokada Nedeljko Savić Cena pšenice EAgrar Jelena Tanasković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D