Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BMW pogon
  • 28.06.2023. 18:00

BMW fabrika ili plodno zemljište?

U Bavarskoj je u toku rasprava oko najavljene izgradnje BMW-ove fabrike za sklapanje baterija za električne automobile na plodnom zemljištu regije Guboden.

Foto: Depositphotos/huettenhoelscher
  • 107
  • 38
  • 0

Nemački proizvođač luksuznih automobila "BMW" širi svoje pogone. Kupili su velike površine u području gradova Štraskirhen i Irlbah u Bavarskoj gde od 2024. planiraju da grade fabriku za sklapanje baterija za električne automobile. 

Tamošnji ministar građevine i saobraćaja Kristian Bernreiter pozdravlja ovu investiciju, jer će tamo dugoročno biti zaposleno skoro 3.000 ljudi što posebno pozdravljaju mladi iz regije koji tamo vide svoju budućnost. 

Ugroženo 105 ha plodnog zemljišta

Ali, zaštitnici prirode su užasnuti, a i mnogi poljoprivrednici upozoravaju zbog gubitka 105 hektara plodnog zemljišta u regiji Guboden koja pokriva oko 15 km južno od reke Dunav i Bavarske šume. 

Nedavno se o ovoj temi raspravljalo u emisiji "Jetzt red i" na BR24 gde je rečeno kako se svaki dan u ovoj saveznoj državi oko 11 hektara poljoprivrednog zemljišta pretvara u građevinsko zbog čega se lice Bavarske uveliko menja. 

Zelena opozicija traži zakonsko ograničenje korišćenja na najviše pet hektara. 

Ne možete jesti beton

Poljoprivrednik Hans Ringlsteter čija porodična farma datira od davne 1650. godine se nada da će obradivo zemljište oko Štraskirhena biti očuvano.

"Ne možete jesti beton", poručio je dodajući da će hrana biti potrebna i budućim generacijama te da su regionalni proizvodi jako važni u kriznim vremenima. 

Osim toga, građani se boje kako će buduće postrojenje povećati saobraćaj te da za kamionski treba ograničiti tonažu. 

Pokrenuli peticiju protiv izgradnje 

Zbog svega ovoga su pokrenuli inicijativu "Liveable Gäuboden" (podesan za stanovanje, grad po meri čoveka, op.a.) te peticiju protiv izgradnje BMW-ove fabrike. 

Nadaju se referendumu do kraja septembra na osnovu kojeg će biti odlučeno da li će ovaj automobilski gigant graditi postrojenja ili ne. 


Tagovi

BMW Automobilski gigant Bavarska Poljoprivredno zemljište Automobilska industrija Peticija Građanska inicijativa BMW fabrika Plodno zemljište


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pet poljoprivrednih udruženja "Stig" iz Požarevca, "Složni Pidikanci" iz Bavaništa, "Brestovački Ratari" iz Banatskog Brestovca, "Adrani" Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja i "Severni Banat" iz Kikinde traže da se ispune sve... Više [+]