Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti životinja
  • 02.02.2023. 15:00

Bolest ludih krava otkrivena na holandskoj farmi

Nakon što je životinja uginula, njen leš ponuđen je kafileriji, gde je i uzorkovan te pronađena atipična varijanta BSE-a.

Foto: Depositphotos/dartuln
  • 66
  • 13
  • 0

Holandsko Ministarstvo poljoprivrede, prirode i kvaliteta hrane potvrdilo je bolest kravljeg ludila (BSE) kod uginule krave na farmi u provinciji Južna Holandija. Ovo je prvi takav slučaj u toj zemlji od 2011. godine. Nakon istrage je pokazano da je reč o tzv. atipičnoj varijanti koja se sporadično javlja kod krava kao bolest starosti, izveštva Nieuweoogst

Nakon što je životinja uginula, njen leš ponuđen je kafileriji, gde je i uzorkovan te pronađena varijanta BSE-a. Iz Ministarstva su odmah naglasili da testirano govedo nije ušlo u lanac ishrane i stoga ne predstavlja opasnost po sigurnost.

Dakle, postojao je strah da je zaražena stočnom hranom, odnosno da je sadržavala nedozvoljene prerađene životinjske proteine. U tom je slučaju postojala šansa da su je jela i druga goveda. Treba reći da je u ovoj zemlji više od dvadeset godina zabranjena prerada životinjskih proizvoda u hranu za krave.

Budući da je atipična varijanta, kontaminacija nema daljih posledica za sektor i potrošače, naglašava se. 

U proteklih pet godina zabeležena su tri izveštaja o atipičnoj BSE infekciji u Evropi. Ona može nastati spontano, zbog starosti krava. Klasična varijanta je uzrokovana kontaminiranom hranom. To nije zarazna bolest koja se može preneti sa životinje na životinju.


Tagovi

Bolest životinja Bolesti ludih krava Lude krave Nizozemska Atipična varijanta Stočna hrana


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.