Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti životinja
  • 26.10.2023. 18:00

Bolest plavog jezika pojavila se u još dve države - ugrožen izvoz goveda i ovaca?

Vakcine postoje, ali ne i za serotip 3 virusa koji je izazvao infekciju. Traži se brza reakcija.

Foto: Depositphotos/pedro2009
  • 136
  • 32
  • 0

Zarazna bolest plavog jezika se širi među stokom u Evropi. Ministri poljoprivrede Holandije, Nemačke i Belgije pozvali su farmaceutske kompanije da brzo razviju novu vakcinu usred tekuće epidemije za koju se strahuje da će pogoditi izvoz ovaca i goveda, izveštava Euractiv.

Bolest pogađa goveda i ovce, ali i koze, lame i alpake. Prenose je mušice. U Holandiji je do 25. oktobra zabeleženo 3.158 slučajeva zaraze. Novi slučajevi su otkriveni u pograničnim područjima Belgije i Nemačke, u blizini holandskih regija gde je bolest prijavljena.

Strah zbog mogućeg ograničenja izvoza

Epidemija ima razoran efekat na životinje i uzgajivače, rekao je vršilac dužnosti holandskog ministra Pit Adema novinarima na marginama sastanka ministara poljoprivrede EU u Luksemburgu. Dodao je da će sanitarne restrikcije verovatno da utiču na stočni fond u zemlji izvoza.

"Poljoprivrednici ne mogu ništa dau urade - nemaju šansu protiv ovoga", izjavio je. 

Simptomi po kojima se prepoznaje oboljenje je da zaražene životinje imaju povišenu temperaturu, jezik im natekne i dobija plavičastu obojenost. Posebno je opasno i smrtonosno za ovce. Ne prenosi se na ljude.

Holandija i pogođene regije u Belgiji i Nemačkoj su izgubile status "oslobođene od bolesti", što može da ima velike posledice za prodaju i izvoz životinja i proizvoda od njih. Belgijski ministar Dejvid Clarinval pozvao je Komisiju i zemlje članice da pokažu veću fleksibilnost koja bi omogućila pogođenim regijama da nastave izvoz pod određenim uslovima.

Nema vakcine za ovaj tip virusa

I pored toga što postoje vakcine za ovu bolest, to nije slučaj sa serotipom 3 virusa koji je otkriven kao uzročnik. Trojica ministara su zato pozvali farmaceutsku industriju da brzo razvije inokulacije za ovaj specifičan tip.

Bolest plavog jezika se širi Holandijom - još uvek se ne zna odakle je virus došao

Očekuje se smirivanje, jer će prenošenje putem insekata biti zanemarljivo tokom zimskih meseci. Zbog toga se ministri nadaju da će namenska vakcina biti dostupna do ponovnog rasta temperature u proleće.

Nemački ministar poljoprivrede Džem Uzdemir sugerisao je da bi EU trebalo da uzme stvari u svoje ruke. Izjavio je da blisko sarađuju sa komšijama kako bi udružili snage za razvoj vakcine, ali nije precizirao odakle bi došla sredstva za tu namenu.

EU obezbeđuje sredstva za istraživanja vezana za zdravlje životinja kroz svoj program podrške istraživanju "Horizon Europe", ali i kroz Evropski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFR), koji je takozvani drugi stub Zajedničke poljoprivredne politike.


Tagovi

Zarazna bolest Plavi jezik Bolest plavog jezika Bolest ovaca Bolest goveda Vakcina Mušice prenosnik Simptomi Pit Adema


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.